Kavramsal Haritalama Tekniğiyle Genç Öğrencilere Kelime Öğretimi (Teaching Vocabulary to Young EFL Learners Through Semantic-mapping Technique)

TEZ

Kavramsal Haritalama Tekniğiyle Genç Öğrencilere Kelime Öğretimi (Teaching Vocabulary to Young EFL Learners Through Semantic-mapping Technique)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
314751
Sayfa Sayısı
135
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu deneysel çalışma kavramsal haritalama tekniğinin genç öğrencilere kelime öğretimindeki olumlu etkilerini görmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemi Bafra Ticaret Sanayi Odası İlköğretim Okulundaki 2 farklı 6. sınıf öğrencileridir. Bu çalışma her biri 27 öğrenci içeren deney ve kontrol grubuna sahiptir. Elde edilen bulguları değerlendirmek için t-test kullanılmıştır. Bu çalışmada aşağıdaki sorular cevaplanmaya çalışılmıştır. Birincisi, kavramsal haritalama tekniği ile kelime öğretilen öğrencilerle öğretilmeyenler arasında anlamlı bir fark var mıdır? Bu aynı zamanda çalışmanın araştırma sorusudur. İkincisi, deney grubundaki öğrencilerin ön-test ve son-test sonuçları arasında önemli farklar var mıdır? Bu soru deney grubundaki öğrencilerin son-test sonuçlarına t-test uygulandıktan sonra istatistiksel sonuçlara göre cevaplanacaktır. Üçüncüsü, kontrol grubundaki öğrencilerin ön-test ve son-test sonuçları arasında önemli farklar var mıdır? Bu soru da kontrol grubundaki öğrencilerin son-test sonuçlarına t-test uygulandıktan sonra istatistiksel sonuçlara göre cevaplanacaktır. Sürecin başında deney ve kontrol grupları arasında benzerlik olup olmadığını doğrulamak ve öğrenci seviyesini tespit etmek amacıyla öğrencilere ön-test uygulanmıştır. Öğrencilerin ön-test sonuçları anlamlı sonuçlar vermemiş ve çalışma, özellikle öğretim süreci başlatılmıştır. Öğretme sürecinin sonunda öğrencilerin ön-test ve son-test sonuçlarında deney grubu lehine istatistiksel olarak önemli farklar bulunamamıştır. Kavramsal haritalama yöntemi önemli düzeyde deney grubu öğrencilerinin kelime bilgilerini yükseltmemiştir. Bu çalışmada geleneksel kelime öğretim tekniği ile kavramsal haritalama tekniği arasındaki farkın anlamlı olmadığı bulunmuştur.

Yıldız, Ayşegül, Kavramsal Haritalama Tekniğiyle Genç Öğrencilere Kelime Öğretimi (Teaching Vocabulary to Young EFL Learners Through Semantic-mapping Technique), Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2012, Yüksek Lisans, pdf.