Çalışan Öğrencilerin Eğitim Profili: Ankara İskitler Endüstri Meslek Lisesi`nden Örnek Bir Çalışma (Educational Attainment of Working Students: Evidence From Iskitler Industry and Vocational High School in Ankara)

TEZ

Çalışan Öğrencilerin Eğitim Profili: Ankara İskitler Endüstri Meslek Lisesi`nden Örnek Bir Çalışma (Educational Attainment of Working Students: Evidence From Iskitler Industry and Vocational High School in Ankara)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
113942
Sayfa Sayısı
145
Tez Türü
Yüksek Lisans
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışmanın amacı, okumak ve aynı zamanda çalışmak zorunda olan çocukların hayatlarında eğitim kurumunun rolünü anlamaktır. Bu öğrencilerin eğitim profilini çalışırken, onların aile, okul ve iş deneyimleri incelenmektedir. Anne-babanın eğitim düzeyi ve mesleki pozisyonu, öğrencilerin çalışmalarına neden olan faktörler ve onların okuldan beklentileri, bu çalışmadaki ana konulardır. Bu konular Ankara' daki bir meslek lisesinde okuyan 101 çalışan ve çalışmayan öğrenci ile yürütülen niteliksel ve niceliksel özellikli bir araştırmaya göre aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Var olan sosyal yapı eğitimsel ve sosyal eşitsizlik kuramlarına göre incelenmektedir. Öğrencilerin çalışma deneyimleri, sosyal eşitsizliğin bir parçası olarak, çocuk emek konusunu gündeme getirmektedir. Araştırma bulgularına göre, çalışan öğrencilerin eğitimsel kazanımları ve sosyo-ekonomik altyapıları arasında bir ilişki mevcuttur. Bu öğrencilerin çoğu sosyo-ekonomik açıdan düşük statülü ailelerden geldikleri için, akademik başarıları da düşüktür. Toplumdaki bu dezavantajlı konumlarına ek olarak, çalışan öğrenciler ailede, okulda ve işde şiddete maruz kalmaktadırlar. İş de maruz kalınan maddi ve manevi şiddet, çalışan ve çalışmayan öğrenci arasındaki en önemli farktır. Ayrıca, bu öğrencilerin 'özel' konumlarına uygun olmayan eğitimsel politikalar ve okul müfredatı, onları potansiyel okul 'kaçakları' durumuna getirmektedir. Öte yandan, eğitimlerini tamamlamayı başardıkları takdirde bu öğrenciler kas gücüne dayalı (manuel) işlerde çalışabilirler. Başka bir deyişle, yüksek gelirli usta işçiler olabilirler. Ancak, daha prestijli zihinsel (mental) işler için fırsatları sınırlı görünmektedir. Bu yüzden, bu öğrencilerin durumları için Marx' in ve Weber' in görüşlerini birleştiren bir üçüncü teorik model gerekmektedir. Sonuç olarak, her ne kadar bu öğrenciler eğitime değer atfetmekte ve yukarıya doğru eğitim aracılığıyla sosyal hareketlilik beklemekte ise de, onların eğitim kurumundaki ve sosyal hiyerarşideki dezavantajlı konumları nedeniyle, bu sosyal hareketlilik sınırlıdır. Sosyal ve eğitimsel eşitsizlik birbirinin nedeni ve sonucudur.

Kayaalp, Dilek, Çalışan Öğrencilerin Eğitim Profili: Ankara İskitler Endüstri Meslek Lisesi`nden Örnek Bir Çalışma (Educational Attainment of Working Students: Evidence From Iskitler Industry and Vocational High School in Ankara), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2002, Yüksek Lisans.