Yetişkin ve Üniversite Öğrencilerinin Algılanan Psiko-Politik Kimlikleri (Perceived Psycho-Political Identities of Adults and University Students)

TEZ

Yetişkin ve Üniversite Öğrencilerinin Algılanan Psiko-Politik Kimlikleri (Perceived Psycho-Political Identities of Adults and University Students)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
62899
Sayfa Sayısı
151
Tez Türü
Yüksek Lisans
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırmanın amacı yetişkin ve üniversite öğrencilerinin kendilerinde algıladıktarı psikolojik ve politik kimlik alanlarını ortaya çıkarmaktır. Bunun yanı sıra, cinsiyet ve gruba (yetişkin ve öğrenci) göre bu kimliklerin algılanmasındaki farklılıklar incelenmiştir. Ayrıca, kimlik alanları ile temel bazı demografik değişkenler arasındaki ilişkiler de araştırılmıştır. Örneklem 474 kişiden oluşmaktadır. Bu örneklemin yüzde 65' i Türkiye'nin değişik kesimlerinden araştırmaya katılan yetişkinler, geriye kalan yüzde 35 ise ODTÜ'nün farklı bölümlerinde okuyan öğrencilerdir. Yetişkin örneklemde 158 kadın, 148 erkek bulunurken öğrenci örneklemde 74 faz, 91 erkek bulunmuştur. Yetişkin örneklemde ortalama yaş 32.18, öğrenci örneklemde ise 21.40' tir. Verilerin elde edilmesinde 21 maddeden oluşan "Psiko-Politik Kimlik Ölçeği" kullanılmıştır. Katılımcılardan her bir maddeyi kendilerini tanımlamada ne derece uygun bulduklarına göre değerlendirmeleri istenmiştir. Değerlendirme ölçeği "hiç uygun değil" (1) ila "çok uygun" (5) arasında değişen beş dereceden oluşmaktadır. Birinci-seviye faktör analizi sonuçlan, algılanan politik kimlik alanlarının "Laik-Solcu, "Milliyetçi-Muhafazakar1 ve "Liberal olduğunu; algılanan psikolojik kimlik alanlarının ise İçine Kapanık- Depresif, *Hırslı- Yarışmacı ve "Baskın-Asabi olduğunu göstermiştir. "Liberal kimlik alanı güçlü bir şekilde "Hırslı Yarışmacı kimlik alanı ile ilişkili gözükürken, 'Laik- Solcu kimlik alanı Milliyetçi-Muhafazakar" kimlik alanı ile negatif korelasyon göstermektedir. Bu kimlik alanlarına ilişkin faktör puanlarının kullanıldığı ikinci-düzey faktör analizi ise, üst-düzey kimlik alanlarının "Milliyetçi-Muhafazakar 2", 'Yarışmacı-Liberal" ve "Baskın-Asabi" olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kimlik alanlarına ilişkin varyans analizleri erkeklerin kendilerini daha "Liberal* ve daha "Hırslı-Yarışmacı' olarak algıladıklarım, kadınların ise kendilerini daha "Laik-Solcu' olarak algıladıklarını göstermiştir. 'Yarışmacı- Liberal' ve İçine Kapanık-Depresif kimlik alanlarına ilişkin analizlerde bulunan Grup X Cinsiyet ortak etkisi, yetişkin erkeklerin kendilerini, diğer alt gruplara kıyasla daha 'Yarışmacı-Liberal' ve daha az İçine Kapanık- Depressf olarak algıladıklarına işaret etmektedir. Kimlik alanları ile yaş, medeni durum, eğitim, mesleki prestij gibi birçok demografik değişken arasında anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. Sadece Baskın-Asabi' kimlik alanı demografik değişkenlerden hiçbirisi ile anlamlı ilişki göstermemiştir. Araştırma sonuçlan, Türk toplumunun baskın sosyo-politik yapısı çerçevesinde tartışılmış, geleceğe ilişkin bazı çıkarsamalar da bulunulmuştur.

Dalmış, İbrahim, Yetişkin ve Üniversite Öğrencilerinin Algılanan Psiko-Politik Kimlikleri (Perceived Psycho-Political Identities of Adults and University Students), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1997, Yüksek Lisans.