Identity Formation Process of Young Generation Educated Palestinians in Israel in The 1990s (İsrail'de Eğitimli Genç Nesil Filistinliler'in 1990'larda Kimlik Oluşumu Süreci)

TEZ

Identity Formation Process of Young Generation Educated Palestinians in Israel in The 1990s (İsrail'de Eğitimli Genç Nesil Filistinliler'in 1990'larda Kimlik Oluşumu Süreci)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
140278
Sayfa Sayısı
177
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışmanın temel amacı, İsrail vatandaşı olan genç nesil eğitimli Arapların kimlik tanımlamalarına dair eğilimleri araştırmaktır. 1990'lardaki içsel ve dışsal dinamiklerin, İsrail'deki genç nesil eğitimli Arapların kimlik oluşumu üzerindeki etkileri incelenmektedir. Çalışmaya konu olan grubun amaçlan ve talepleri vatandaşlık ve ulusallık zemininde analiz edilmektedir. Araştırma, önceki yılları göz önüne alarak ancak son on yıla vurgu yapmak suretiyle İsrail'deki Arap toplumunun değişen yaklaşımlarına odaklanmıştır. Vatandaşlık ve azınlık hakları sorgulanarak yüksek öğrenim görmüş İsrailli Arapların ortak yanları incelenmektedir. Veri toplama tekniği olarak derinlemesine mülakat, gözlem ve literatür incelemesi kullanılmıştır. Saha çalışması İsrail'de 2001 'in yazanda yapılmıştır. Seçilen 9 genç ve yüksek öğrenim görmüş Arap ile derinlemesine mülakat yöntemi kullanarak niteliksel çalışma yürütülmüştür. Tüm görüşmeler kaydedilmiş, çözümlenmiş ve çözümlenen metinler ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir. Görüşmeler esnasında siyasi görüşler, iktidar paylaşımın önündeki engeller ve ayrımcılık alanları, günlük hayat, ulusal ve yurttaşlık kimliğinin tanımlanması, dünyada ve bölgedeki mevcut olaylar hakkındaki görüşler, eğitim, kültür ve eğitimli kesim olarak rolleri üzerine bilgi toplanmıştır. Çalışmanın sonuçlan gösteriyor ki, İsrail'deki genç nesil eğitimli Araplar İsraillileşme ve Filistinlileşme süreçlerinin etkisi altında radikal bir tutum içindeler. Yeni nesil entellektüeller bir yandan İsrail toplumuna entegre olmayı belli bir ölçüde başarmışlardır diğer yandan İsrail'in Filistinli vatandaşları olarak bireysel/sosyal ve kollektif kimliklerine dair farkındalıkları yüksektir. Amaçlarında artmış olan yurttaşlık ve ulusallık öğeleri kimlik tanınmamalarında değişikliğe yol açmıştır. Bu açıdan, Arapların İsrail sistemi içinde ulusal bir azınlık olarak kollektif bir şekilde tanımlanması iddiasını benimseyen yeni siyasi akımın özelliklerini taşımaktadırlar. 'İsrail vatandaşı olan Filistinliler' olarak tanımlanmayı tercih etmektedirler.

Ercan, Suna, Identity Formation Process of Young Generation Educated Palestinians in Israel in The 1990s (İsrail'de Eğitimli Genç Nesil Filistinliler'in 1990'larda Kimlik Oluşumu Süreci), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2003, Yüksek Lisans, pdf.