Social Identity and Constructions of European Union Among Turkish University Youth (Sosyal Kimlik ve Türk Öğrencilerinin Avrupa Birliği`ne İlişkin İnşaası)

TEZ

Social Identity and Constructions of European Union Among Turkish University Youth (Sosyal Kimlik ve Türk Öğrencilerinin Avrupa Birliği`ne İlişkin İnşaası)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
140183
Sayfa Sayısı
113
Tez Türü
Yüksek Lisans
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışma, sosyal kimlikler, değerler ve Avrupa Birliği (AB) inşaası arasındaki ilişkiyi ve AB'nin 12 Aralık Kopenhag toplantısında Türkiye'ye ilişkin verilen kararlara yönelik tepkileri araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, iki farklı yöntemsel çözümleme yapılmıştır: farklı ideolojileri temsil eden gazetelerin niteliksel çözümlemesi ve üniversite öğrencilerine uygulanan sormacanın niceliksel çözümlemesi. Farklı ideolojilerin temsilcisi olan gazetelerin niteliksel çözümlemesinden elde edilen bulgular Türkiye'nin AB ile ilişkisine yönelik farklı inşaaların kurgulandığını göstermiştir. Gazetelerde, AB'nin inşaası ile ilgili geçmişe, Tanzimat Bildirgesi ve bağımsızlık savaşı gibi modernleşme çabalarına, insan haklan, ekonomik gelişme gibi AB 'ye üyeliğin getireceği avantajlara gönderim gözlenmektedir. Üniversite öğrencilerinin sormacaya verdikleri yanıtların niceliksel çözümlemesi sonucunda, Milliyetçi-İslam, Türk ve Avrupalı olmak üzere üç sosyal kimlik; "Avrupa Farklıdır", "Sınırlar Geçirgen Değildir" ve "Avrupa Farklı ama Avantajlıdır" olmak üzere üç farklı Avrupa Birliği inşaası; kararın Farklılıklar ve Çatışma nedeniyle ortaya çıktığı ve bunun da yerinde bir karar olduğu ve kararın olumsuz olarak değerlendirilmesi olmak üzere Kopenhag kararlarına verilen iki tepki ortaya çıkmıştır. Sormacalar üzerine yapılan ileri çözümlemeler yurtseverlik, etnosentrizm ve anti-laik değerlerin Milliyetçi-İslam sosyal kimliğini anlamlı bir şekilde öngördüğü göstermiştir. Yurtseverlik, Türk sosyal kimliğinin, anti-laiklik ise Avrupalı sosyal kimliğinin anlamlı biçimde öngördüğü bulunmuştur. AB sınırlarını geçirimsiz olarak değerlendirmenin kararın olumsuz olarak değerlendirilmesi ile ilişkili olduğu, "Avrupa Farklıdır"ın ise kararın farklılıklar ve çatışmalar nedeniyle ortaya çıkması ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Avrupa'yı farklı ama avantajlı olarak görmenin karan onaylama ile ilişkili, etnosentrizmin ise kararın fazla onaylanmaması (reddi) ile ilişkili olduğu görülmektedir. Avrupalı ve Türk kimliği AB'nin inşaasını anlamlı bir şekilde öngördüğü bulunmuştur. Avrupalı kimliğinin onayının, "Avrupa Farklıdır" ve "AB sınırları geçirgen değildir" ile, Avrupalı kimliğinin tamamıyla onayının ise Avrupa'yı farklı fakat avantajlı olarak görmek ile ters ilişkili olduğu saptanmıştır.

Cem, Nevza, Social Identity and Constructions of European Union Among Turkish University Youth (Sosyal Kimlik ve Türk Öğrencilerinin Avrupa Birliği`ne İlişkin İnşaası), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2003, Yüksek Lisans.