Attachment Styles and Social-Emotional Adjustment in Turkish College Students (Üniversite Öğrencilerinde Sosyo-Duygusal Uyum ve Bağlanma Stilleri)

TEZ

Attachment Styles and Social-Emotional Adjustment in Turkish College Students (Üniversite Öğrencilerinde Sosyo-Duygusal Uyum ve Bağlanma Stilleri)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
140549
Sayfa Sayısı
77
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışma yetişkin bağlanma stilleri ile (1) bağlanma ile ilgili olan kaçınma boyutu ve kaygı boyutu, ve (2) sosyo-duygusal durum arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile yapılmıştır. Yetişkin bağlanma stilleri, yakın ilişkilerde bağlanma envanteri türü olan İlişki Anketi (İA) ile ölçülmüştür. Bu anket yetişkinleri güvenli, saplantılı, kayıtsız, ve korkulu olarak ayırır. Bağlanma boyuttan ECR ile, sosyo-duygusal durum ile ilgili olarak sıkıntı, kendini denetleyebilme, ve bastına savunmacılık WAI ile, ve olumsuz duygu düzenleme beklentileri NMR ile ölçülmüştür. Araştırmaya şu anda yada daha önce 3 ay veya daha uzun sürmüş duygusal ilişkisi olmuş 145 Boğaziçi Üniversitesi lisans öğrencisi katılmış ve dört adet soru formu doldurmuştur. Sonuçlara göre bağlanma stilleri ile (1) bağlanma boyutları, (2) WAI boyutları ve (3) olumsuz duygu düzenleme beklentileri arasında anlamlı farklar elde edilmiştir. Sonuçlar çoğu beklentileri doğrulamış ve önceki literatür ile, çoğunlukla, aynı doğrultudadır. Güvenli kişiler düşük kaygı ve düşük kaçınma, düşük sıkıntı, yüksek kendini denetleyebilme, ve yüksek olumsuz duygu düzenleme beklentileri belirtmişlerdir. Kayıtsız kişiler düşük kaygı ve yüksek kaçınma, ve düşük kendini denetleyebilme göstermişlerdir. Aynca, elde edilen sonuçlara göre, kayıtsız kişilerin olumsuz duygu düzenleme beklentileri yüksek olarak belirlenmiştir. Saplantılı kişiler yüksek kaygı, düşük kaçınma, düşük kendini denetleyebilme, ve düşük olumsuz duygu düzenleme beklentileri belirtmişlerdir. Korkulu kişiler ise yüksek kaygı, yüksek kaçınma, yüksek sıkıntı, ve düşük olumsuz duygu düzenleme beklentileri belirtmişlerdir. Bastıncı savunmacılık ile ilgili olan hipotez doğrulanamamıştır. Beklentilerin tersine, güvenli kişiler, saplantılı ve korkulu kişilerden daha yüksek bastıncı savunmacılık göstermişlerdir. Beklentilerin tersine, bağlanma stilleri arasında (1) kişinin romantik ilişkisinde ne kadar mutlu okluğu ve (2) psikolojik sorunları olup olmadığı açılarından herhangi bir anlamlı fark bulunamamıştır.

Arıkoğlu, Aslı Pamir, Attachment Styles and Social-Emotional Adjustment in Turkish College Students (Üniversite Öğrencilerinde Sosyo-Duygusal Uyum ve Bağlanma Stilleri), Boğaziçi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2003, Yüksek Lisans, pdf.