Gençlik-Siyaset İlişkisinin Niteliği: Üniversite Gençliğinin Siyasal Yönelim ve Davranışlarını Belirleyen Etmenler (Cumhuriyet Üniversitesi Örneği)

TEZ

Gençlik-Siyaset İlişkisinin Niteliği: Üniversite Gençliğinin Siyasal Yönelim ve Davranışlarını Belirleyen Etmenler (Cumhuriyet Üniversitesi Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
89551
Sayfa Sayısı
110
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Yüksek lisans tezi olarak sunulan bu çalışma, gençlik ve siyaset ilişkisini konu almaktadır. Araştırmamıza konu olan gençlik kesimi üniversiteli gençliktir. Üniversite gençliği diğer gençlik kesimlerinden öncelikle, eğitim düzeyi bakımından, dolayısıyla gelecekteki alacakları statülerden ve oynayacakları rollerden, kısacası üniversiteli olmaktan ötürü ayrılmaktadırlar. Bu durum aynı zamanda onları toplumsal gelecek ve siyasal istikrar açısından önemli kılmaktadır. Bu nedenle üniversite gençliğinin siyasal yönelimlerini ve bu yönelimlere ilişkin davranışlarını bilmek, olumlu ya da olumsuz davranışlara neden olan etmenleri analiz etmek araştırmanın temel amacıdır. Araştırma Cumhuriyet Üniversitesi örneğinde yapılmıştır. Üniversitenin koşulları, konumu ve öğrencilerinin nitelikleri ile elde edilen veriler doğru orantılıdır. Zira, üniversite taşra üniversitesi kimliğiyle nitelendirilmektedir. Bu bakımdan veriler büyük kent üniversitesi öğrencilerinin siyasal yönelim ve davranışlarıyla karşılaştırınca daha anlamlı sonuçlar ifade etmektedir. Siyasal yönelim kavramı, bireylerin (gençlerin) siyasal ortama ilişkin bilgi, duygu ve tercihlerini anlatmaktadır. Siyasal davranış ise, bu bilgi, duygu ve tercihlere ilişkin eylemlere karşılık gelmektedir. Araştırmada bulgular esas olarak üç noktada toplanmıştır. 1. Üniversite öğrencilerinin siyasal yönelim ve davranışlarını belirleyen sosyo-ekonomik etkenler nelerdir? 2. Üniversite öğrencilerinin siyasal düşünce, inanç ve eylemleri, siyasal ilgi ve bilgi düzeyleri, tercihleri ve bütün bunlara ilişkin siyasal davranışları nelerdir? 3. Üniversite öğrencilerinin siyasal yönelim ve davranışlarında beliren siyasal kutuplaşma, tahammülsüzlük ve siyasal şiddet gibi olumsuzlukların nedenleri nelerdir? Bulgular sonucunda genel olarak, öğrencilerin çoğunun geleneksel tutumlar sergilediği, bu tutumların onların siyasal yönelim ve davranışlarına da yansıdığı ortaya çıkmıştır. Siyasal yönelim ve davranışların rasyonel olmayan görünümler sergilemesi ise, genel açılımla yine sosyo-ekonomik etkenlerin biçimlendirici etkisinden ve gençlerin siyasal ortam içerisindeki yerlerinden kaynaklanmaktadır.

Esgin, Ali, Gençlik-Siyaset İlişkisinin Niteliği: Üniversite Gençliğinin Siyasal Yönelim ve Davranışlarını Belirleyen Etmenler (Cumhuriyet Üniversitesi Örneği), Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1999, Yüksek Lisans, pdf.