Ankara Polis Akademisi Öğrencilerinin Bazı Kişilik ve Davranış Özellikleri (Sporcu Olan ve Olmayan Öğrenciler Üzerine Bir Araştırma)

TEZ

Ankara Polis Akademisi Öğrencilerinin Bazı Kişilik ve Davranış Özellikleri (Sporcu Olan ve Olmayan Öğrenciler Üzerine Bir Araştırma)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
59960
Sayfa Sayısı
103
Tez Türü
Yüksek Lisans
Kategori
Tez Özeti
Ankara Polis Akademisi öğrencilerinin bazı kişilik ve davranış özellikleri (sporcu olan ve olmayan öğrenciler üzerine bir araştırma) Araştırmanın amacı, Ankara Polis Akademisinde okuyan sporla uğraşan ve uğraşmayan öğrencilerin bazı kişilik ve davranış özellikleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları tesbit ederek, bu özelliklere sporun olumlu veya olumsuz etkilerinin olup olmadığını araştırmaktır. Araştırma Ankara Polis Akademisi 4. sınıf öğrencilerinden ferdi sporla uğraşan (Judo, karate, güreş ve taekwondo) 30 öğrenci ile tesadüfi yöntemle seçilmiş ve sporla uğraşmayan 30 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırma tarama modelindedir. Konu ile ilgili literatür taranmıştır. Araştırmada H.J.EYSENCK-GLENWILSON'un kişilik testleri kullanılmıştır. Testler 3 büyük kişilik grubu içerisinde toplam 12 alt kişilik boyutundan oluşmuştur. 1. Dışa dönüklük-içe dönüklük ? Etkinlik-faal olmama ? Sosyallik-sosyal olmama ? Riske girme-ihtiyatlı olma ? Sorumluluk-sorumsuzluk 2. Duygusal denge-duygusal dengesizlik ? Kendini beğenme-aşağılık duygusu ? Mutluluk-üzüntü ? Takıntı ve saplantılı olma-saplantısız olma ? özgürlük, özerklik-bağımlılık 3. Katilik -esneklik ? Saldırganlık-uysallık ? insanları kullanma, çıkarcılık- sezgisel yakınlık ? Uzlaşmazlık-Esneklik ? Erkeklik-dişilik Araştırmaya katılan öğrencilerin fiziksel karakteristikleri (yaş-boy- kilo) yönünden gruplar açısından her hangi bir farklılık görülmemiştir. Boş zaman dağılımlarında dikkate değer farklılık gözlenmemiştir. Dışa dönüklük içe dönüklük boyutunda grupların ortalama puanlan arasında istatistik açıdan anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Grupların ortalama puanlan ile grafiklerin ortalama değerleri arasında benzerlik gözlenmiştir. Duygusal denge-duygusal dengesizlik boyutunda üzüntü- mutluluk kişilik boyutunda 0,01 önem seviyesinde farklılık bağımlılık- özerklik kişilik boyutunda 0,05 önem seviyesinde farklılık gözlenmiştir. Aşağılık duygusu, öz saygı, takıntı ve saplantısız olma boyutunda anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Grupların puan dağılımlarında zik zaklar belirlenmiştir. Dik başlılık-yumuşak başlılık boyutu içerisinde Erkeklik-dişilik boyutu ortalama puanlan arasındaki farklılık 0,05 önem seviyesinde bulunmuştur. Diğer boyutlarda istatistik açıdan farklılık gözlenmemiştir. Grupların ortalama puanlan ile grafik ortalama puanı arasında paralellik gözlenmiştir.

Selçuk, Ercan, Ankara Polis Akademisi Öğrencilerinin Bazı Kişilik ve Davranış Özellikleri (Sporcu Olan ve Olmayan Öğrenciler Üzerine Bir Araştırma), Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 1997, Yüksek Lisans.