Anadolu Öğretmen Liselerini Tercih Eden Öğrencilerin Beklentileri ve Bu Beklentilerin Gerçekleşme Düzeyi (İstanbul, Ankara, Düzce, Bolu, Kırklareli Örneği)

TEZ

Anadolu Öğretmen Liselerini Tercih Eden Öğrencilerin Beklentileri ve Bu Beklentilerin Gerçekleşme Düzeyi (İstanbul, Ankara, Düzce, Bolu, Kırklareli Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
226240
Sayfa Sayısı
147
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Altıncı Beş Yıllık Kalkınma Planı hedefleri arasında Öğretmen Liseleri amaçları doğrultusunda geliştirilecektir ilkesi yer alır. Öğretmen Yetiştirme ve Danışma Kurulları kararları doğrultusunda Anadolu Öğretmen Liselerinin çağın eğitim kurumları haline getirilmesi için fiziki imkânlarının ve programlarının geliştirilerek öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına kaynaklık etmesi benimsenmiştir. Anadolu Öğretmen Liselerinin amaçları doğrultusunda fiziki imkânlarının ve programlarının geliştirilmesi için hedef kitle olan öğrencilerin mevcut program ve fiziki imkânlar hakkındaki görüşlerini bilmek gereklidir. Bu araştırma, mevcut yapısı itibariyle Anadolu Öğretmen Liselerini tercih eden öğrencilerin beklentilerini ve bu beklentilerin gerçekleşme düzeyini ölçmek ve bu veriler ışığında öğretmen liselerinin gelişimine katkıda bulunma amacını taşımaktadır. Bu araştırmanın evrenini, 2007/2008 Eğitim-Öğretim yılında, İstanbul (Çapa), Ankara (Hasanoğlan), Kırklareli (Lüleburgaz-Kepirtepe), Düzce ve Bolu illerindeki Anadolu Öğretmen Liselerinde okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise bu okullarda okuyan 9. (450) ve 11. sınıftaki (450) 900 öğrenciden oluşmaktadır. Anketin ilk bölümünde ankete katılanlara sosyo-demografik değişkenlerden oluşan 4 soruluk kişisel bilgiler formu, ikinci bölümde ise Anadolu Öğretmen Liselerini Tercih eden öğrencilerin beklentilerini ölçmek amacıyla 9. sınıflara yönelik 21 soru, beklentilerin gerçekleşme düzeyini ölçmek için de 11.(son) sınıflara yönelik 21 soru bulunmaktadır. Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular için tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin beklentilerinin yüksek olmasına karşın beklentilerin gerçekleşme oranının düşük kaldığı görülmektedir. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgular ışığında öneriler geliştirilmiştir.

Akyüzoğlu, Davut, Anadolu Öğretmen Liselerini Tercih Eden Öğrencilerin Beklentileri ve Bu Beklentilerin Gerçekleşme Düzeyi (İstanbul, Ankara, Düzce, Bolu, Kırklareli Örneği), Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008, Yüksek Lisans, pdf.