An İnvestigation Of Motivational Self System Of Students Learning English As A Foreign Language at A University Context (Bir Üniversite Bağlamında Yabancı Dil Olarak İngilizceyi Öğrenen Öğrencilerin Öz-Motivasyon Sistemi Araştırması)

TEZ

An İnvestigation Of Motivational Self System Of Students Learning English As A Foreign Language at A University Context (Bir Üniversite Bağlamında Yabancı Dil Olarak İngilizceyi Öğrenen Öğrencilerin Öz-Motivasyon Sistemi Araştırması)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
433553
Sayfa Sayısı
81
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışma, ikinci dilde öz-motivasyon kapsamında üniversite öğrencilerinin İngilizce dil motivasyonunu analiz edip anlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, veri toplamak için Taguchi, Magid and Papi'nin (2009) geliştirdiği ölçek kullanılmıştır. Ölçeğin ilk bölümü katılımcıların demografik bilgilerinden (cinsiyet, yaş, yurtdışında bulunma ve yabancı diller) oluşmaktadır. Ölçeğin ikinci bölümü anket içermektedir. Bu çalışma 2015-2016 akademik yılları arasında Hasan Kalyonu Üniversitesi Hazırlık okulunda yürütüldü. Anket için 125 öğrenciden (81 erkek ve 44 kadın) nicel veriler toplandı. Veriler betimsel analizle açıklandı. Ayrıca ikinci dilde öz-motivasyon faktörleri, ve bu faktörler arasında önemli bir fark olup olmadığını görmek için bağımsız grup t-testi ve tek yönlü varyant analizi yapıldı. Başlıca sonuçlar şunlardır: İlk olarak, öğrencilerin, öğrenme çabalarını sürdürmeyi sağlayan ikinci dil Ideal Self oluşturdukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca, öğrencilerin kendilerini gelecekte başarılı bir ikinci dil kullanıcısı olarak görmeleri sonucu bunu desteklemektedir. İkinci olarak, nicel verilerin sonucu, öğrencilerin güçlü ikinci dil Ought-to Self'e sahip olduklarını ortaya koymuştur. Üçüncü olarak, öğrencilerin dil öğrenmeye karşı pozitif bir tavra sahip olduklarını göstermektedir. Dördüncü sonuca göre, İngilizce öğrenmede kadın öğrenciler, erkek öğrencilere göre daha pozitif bir yaklaşıma sahiptir. Ayrıca t-test sonucuna göre, ikinci dil Ideal Self ve dil öğrenimine karşı yaklaşım, istatistiksel olarak önemli bir farka sahiptir. Beşinci sonuç ise, İngilizce dışında başka bir dil veya dilleri bilen öğrencilerin, İngilizce öğrenmede en güçlü etkiye sahip olan ikinci dil Ideal Self'lerini arttırdığını ortaya koydu. Bununla bağlantılı t-test sonucuna göre, ikinci dil öz-motivasyon faktörleri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark yoktur. Altıncı sonuç gösteriyor ki, altı aydan daha uzun süre yurtdışında yaşamış olmak, öğrencilerin en çok ikinci dil Ideal Self motivasyonunu etkilemiştir ve bu durum t-test sonucu açısından sadece ikinci dil Ought-to Self faktörünü etkilemiştir. Son olarak, ikinci dili öğrenmeye başlama yaşı açısından tek yönlü varyant analizinin sonuçları, öğrencilerin yaşları ile ikinci dil öz motivasyon faktörleri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark olmadığını göstermesine rağmen, anket ortalamaları motivasyonun yaşla beraber düştüğünü göstermiştir.

Cabiroğlu, Nazlı, An İnvestigation Of Motivational Self System Of Students Learning English As A Foreign Language at A University Context (Bir Üniversite Bağlamında Yabancı Dil Olarak İngilizceyi Öğrenen Öğrencilerin Öz-Motivasyon Sistemi Araştırması), Çağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016, Yüksek Lisans, pdf.