Yükseköğretimde Öğretim Elemanı-Öğrenci İlişkilerinde Öğrencilerin Beklentileri (Ankara İlinde Bulunan Eğitim Fakültelerinin Eğitim Bilimleri Bölümlerinde Yapılan Bir Çalışma)

TEZ

Yükseköğretimde Öğretim Elemanı-Öğrenci İlişkilerinde Öğrencilerin Beklentileri (Ankara İlinde Bulunan Eğitim Fakültelerinin Eğitim Bilimleri Bölümlerinde Yapılan Bir Çalışma)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
41594
Sayfa Sayısı
125
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Şu araştırma, yükseköğretimde öğretim elemanı öğrenci ilişkilerinde öğrencilerin beklentilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bir buçuk " yıllık bir zaman süresince yürütülen bu araştırmanın başlangıcında konuyla ilgili kaynaklar taranmıştır. Ulaşılan kaynaklar doğrultusunda öğretmen-öğrenci ilişkilerine yönelik araştırmalar incelenerek »araştırma projelendirilmeye çalışılmıştır, bundan sonra veri toplama aracı geliştirilmiştir. Araştırma evrenini, yüksek öğretim kurumlarımızdan Ankara ilinde bulunan üniversitelerden, kapsamında Eğitim Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Bölümü bulunan dört tanesi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ile tespit edilen Ankara üniversitesi Eğitim Programları ve öğretim Bölümü, Gazi üniversitesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler A.B.D, Hacettepe üniversitesi Eğitim Programları ve öğretim A.B.D ve ODTÜ eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalları, dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemi oluşturan öğrencilere, genel olarak öğretim elemanı-öğrenci ilişkilerini içeren i. bölümü 6, 2. bölümü 31 soru 104 olmak üzere toplam 37 sorudan oluşan anket formu uygulaması yapılmıştır. öğrencilere uygulanan anket formunun 2. bölümündeki sorular "Tamamen Katılıyorum", "Çoğunlukla Katılıyorum", "Katılıyorum", "Biraz Katılıyorum" ve "Hiç Katılmıyorum" şeklinde beşli derecelendirme ölçeği kullanılarak hazırlanmıştır. Anket formu aracılığıyla toplanan veriler sırasıyla Kişisel Bilgiler, öğretim Elemanı -öğrenci ilişkilerinde öğrenci Görüşleri ve öğrencilerin öğretim Elemanlarından Beklentileri şeklinde gruplandırılarak, her gruba ait veriler tek tek tablolaştırılmış, bulguların son kısmında ayrıca birer grafikle de gösterilmiştir. Her bir grafiğin sonunda ilgili grafiğe yönelik açıklama getirilmiştir. Elde edilen bulgular analiz edildiğinde, öğretim elemanı- öğrenci ilişkileri yönünde hazırlanan görüşlere öğrenciler farklı yaklaşımlar göstererek, düşüncelerini belirtmişlerdir. Elde edilen sonuçların ışığında ve öğrencilerin belirttiği görüşler doğrultusunda, öğrencilerin öğretim elemanları ile ilişkileri ve öğrencilerin öğretim elemanlarından beklentileri konularında bazı öneriler getirilmiştir.

Çakmak, Melek, Yükseköğretimde Öğretim Elemanı-Öğrenci İlişkilerinde Öğrencilerin Beklentileri (Ankara İlinde Bulunan Eğitim Fakültelerinin Eğitim Bilimleri Bölümlerinde Yapılan Bir Çalışma), Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1995, Yüksek Lisans, pdf.