İlköğretim 7 ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Şiddet Eğilimlerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi (Kocaeli İli Gebze İlçesi Örnegi])

TEZ

İlköğretim 7 ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Şiddet Eğilimlerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi (Kocaeli İli Gebze İlçesi Örnegi])

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
234820
Sayfa Sayısı
120
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırmanın ana amacı ilköğretim 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin şiddet eğilimlerinin çok yönlü olarak incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2008-2009 eğitim öğretim yılında Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü Gebze İlçesine bağlı ilköğretim okullarında eğitim almakta olan 7 ve 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu araştırmada incelenen konuya ilişkin kaynaklar ve olgusal veriler dikkatle incelenmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında, Karakaya tarafından geliştirilen ölçekten yararlanılmıştır. Bu araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanması, anket formu ile gerçekleşmiştir. Anket formları ile toplanan verilerin çözümlenmesinde ise SPSS 15.0 programı kullanılmıştır. Analizlere öncelikle, belli bir kavramı ölçmeye ilişkin geliştirilen ölçeğin iç tutarlılığını ölçmek amacıyla Güvenilirlik (Cronbach Alpha) analizi ile başlanmıştır. Ardından birbiriyle korelasyonu olan değişkenleri kavramsal olarak anlamlı, nispeten bağımsız faktörler altında toplayan Faktör Analizi uygulanmıştır. Faktör analizi sonucunda ortaya üç alt boyut çıkmış ve verilerin ilişkisiz ölçümleri için bağımsız grup T Testi, Mann Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve tamamlayıcı Post Hoc Tekniği olarak da Scheffe Testi uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, şiddete yönelik tutumların cinsiyete göre anlamlı bir fark gösterdiği ve erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre şiddeti daha çok onayladıkları bulunmuştur. Bu bulgu literatürdeki açıklamalar ve yapılan çalışmalar ile benzerlik göstermektedir. Ayrıca şiddet davranışına yönelen bazı öğrencilerin, aileye ilişkin olarak bir takım sorunlar yaşadıkları görülmüştür. Bunun yanında şiddet davranışlarına okul ortamının ve öğrencilerin televizyon izleme sürelerinin de etkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

Yavuz, Nesim, İlköğretim 7 ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Şiddet Eğilimlerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi (Kocaeli İli Gebze İlçesi Örnegi]), Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009, Yüksek Lisans, pdf.