(KONU UYGUN DEĞİL) Güreş Eğitim Merkezlerindeki Güreşçilerin Temel Psikolojik İhtiyaçlarının ve Depresyon Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi)

MAKALE

(KONU UYGUN DEĞİL) Güreş Eğitim Merkezlerindeki Güreşçilerin Temel Psikolojik İhtiyaçlarının ve Depresyon Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi)

Yazar/Hazırlayan
Makale Türü
Dergi Bölümü
Dergi Adı
Sayı No
1
Yıl
Sayfa Aralığı
15-23
Tam Metin (PDF)
Kategori
Makale Özeti
Bu çalışmanın amacı, güreş eğitim merkezlerinde eğitim gören güreşçilerin temel psikolojik ihtiyaçları ile depresyon düzeylerinin çeşitli değişkenler (sosyal çevre, anne-baba öğrenim durumu ve aile gelir düzeyi) açısından incelenmesidir. Araştırma, 2008-2009 sezonunda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı farklı bölgelerdeki 23 Güreş Eğitim Merkezinde eğitim gören 12-17 yaş arası 409 güreşçi öğrenciye uygulanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; "Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği" ile "Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği" kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatiksel analizinde; değişkenlere göre Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Temel Psikolojik İhtiyaçlar Ölçeği verileri sonucunda; sosyal çevre değişkeni köy olan güreşçilerin ilçe, il ve büyükşehir olanlara göre özerklik ihtiyaçlarının, baba öğrenim düzeyi ilkokul ve ortaokul olanların, lise ve üniversite olanlara göre yeterlik ve ilişki ihtiyaçlarının, anne öğrenim düzeyi ortaokul olanların ilkokul, lise ve üniversite olanlara göre ilişki ihtiyaçlarının, aile gelir düzeyi 800 TL ve altında olanların 800 TL üzerinde olanlara göre özerklik ihtiyaçlarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği verileri sonucunda, sosyal çevre değişkeni köy olan güreşçilerin ilçe, il ve büyükşehir olanlara göre, aile gelir düzeyi 800 TL ve altında olanların 800 TL üzeri olanlara göre depresyon düzeylerinin yüksek olduğu, baba ve anne öğrenim düzeyi değişkenine göre ise depresyon düzeyleri arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak güreş eğitim merkezlerindeki güreşçilerin sosyal çevrelerinin, anne-baba eğitim durumlarının ve aile gelir düzeylerinin temel psikolojik ihtiyaçlarını; sosyal çevre ile aile gelir durumlarının da depresyon düzeylerini etkilediği saptanmıştır.

Bayraktar, Gökhan, (KONU UYGUN DEĞİL) Güreş Eğitim Merkezlerindeki Güreşçilerin Temel Psikolojik İhtiyaçlarının ve Depresyon Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi), Spormetre/Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1, 2011, 15-23, pdf.