Genel Lise Öğrencilerinin Sınav Kaygısı ile Ailenin Sosyo-Ekonomik Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Kayseri Örneği)

TEZ

Genel Lise Öğrencilerinin Sınav Kaygısı ile Ailenin Sosyo-Ekonomik Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Kayseri Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
146540
Sayfa Sayısı
101
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırmada lise öğrencilerinin yaşadıkları sınav kaygısı ile ailelerinin sosyo-ekonomik durumu arasındaki ilişki incelenmiştir. Genel lise öğrencilerindeki sınav kaygısı; cinsiyete göre, annenin eğitim düzeyine göre, annenin mesleğine göre, babanın eğitim düzeyine göre, babanın mesleğine göre, ailenin gelir düzeyine göre, öğrencinin kardeş sayısına göre farklılık göstermekte midir? Sınav kaygısının alt boyutları arasında ilişki var mıdır? Sorularına cevap aranmıştır. Araştırma Kayseri Lisesi, Sümer Lisesi, Hakkı Altop Lisesi, Kocasinan Lisesi, Behice Yazgan Kız Lisesi, Mustafa Eminoğlu Lisesinde okuyan 284 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırmada bilgi toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anketler araştırmacı tarafından deneklere ulaştırılmış ve geri dönüşü sağlanmıştır. Deneklerden toplanan anketlere verilen cevaplar, bilgisayara işlenmiş; SPSS programı ile çözümlenen verilerin frekans, yüzde, ortalama, standart sapma ve t- testi sonuçları alınmış ve daha sonra bu sayısal bulgular, tablolar haline getirilerek yorumlanmıştır. Kız öğrencilerin, erkek öğrencilere göre daha fazla kaygılı oldukları; sınav kaygısı nedeniyle oluşan bedensel tepkilerin, erkek öğrencilerde kız öğrencilerden daha fazla olduğu sonucu çıkmıştır. Annenin eğitim düzeyinin düşük olması sınav kaygısını artırmakta, eğitim düzeyi yüksek olan annelerin çocuklarının kaygı düzeyi, annesi okur yazar olmayan ailelerden sonra gelmektedir. Babanın eğitim durumu ile sınav kaygısının alt ölçeklerinden 'Gelecekle ilgili endişeler' alt ölçeğinden alman 'F' değeri 0.05 düzeyinde anlamlı bulunmuştur. Babası okur- yazar olmayan çocuklar, en fazla gelecek endişesine sahipken, bunu sırasıyla üniversite mezunu, ilkokul mezunu ve lise mezunları babaların çocukları takip etmektedir. Ailenin gelir durumu sınav kaygısını olumlu anlamda etkilerken, kardeş sayısı sınav kaygısını etkilememektedir. Sınav kaygısı ölçeğinin alt ölçekleri arasında korelasyon ilişkisi olup olmadığı araştırılmış ve sonuçta sınava yeterince hazırlanamamakla ilgili endişeler ile genel sınav kaygısı arasında pozitif bir ilişkinin bulunduğu tespit edilmiştir. Sınav kaygısı ölçeğinin 7 alt boyutunun aralarındaki korelasyon ilişkisi pozitiftir.

Atak, Mustafa, Genel Lise Öğrencilerinin Sınav Kaygısı ile Ailenin Sosyo-Ekonomik Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Kayseri Örneği), Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004, Yüksek Lisans, pdf.