The Relationship Between Facebook Utilization, Perceived Parental Acceptance-Rejection and Identity Orientation in Adolescence (Ergenlik Döneminde Facebook Kullanımı, Algılanan Ebeveyn Kabul-Reddi ve Kimlik Yönelimleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi)

TEZ

The Relationship Between Facebook Utilization, Perceived Parental Acceptance-Rejection and Identity Orientation in Adolescence (Ergenlik Döneminde Facebook Kullanımı, Algılanan Ebeveyn Kabul-Reddi ve Kimlik Yönelimleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
376512
Sayfa Sayısı
154
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışma, ergenlerin Facebook deneyimleri hakkında fikir sahibi olmayı ve anne-babalarından algıladıkları kabul-ret etkisi dikkate alındığında Facebook kullanımlarının kişisel, sosyal ve kolektif kimlik yönelimleri üzerindeki etkisini anlamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın katılımcıları, İstanbul'daki iki devlet üniversitesinin İngilizce hazırlık sınıfında okuyup yaş ortalamaları 19,10 olan 238 kadın (% 47,6) ve 262 erkek (% 52,4) toplam 500 öğrenciden oluşmuştur. Veri toplamak amacıyla 500 öğrenciye Demografik Bilgi Formu, Facebook Kullanım Düzeyi Formu, Ebeveyn Kabul-Ret Algısı Ölçeği Anne-Baba Kısa Formları ve Kimlik Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, ergenlerin anne ve babalarından algıladıkları kabul ortalama değerlerinin, ret algısından yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, kadın ve erkek katılımcıların Facebook kullanımlarının birbirine benzer olduğu ve kişisel kimlik yönelimi puanlarının, sosyal ve kolektif kimlik yönelimi puanlarından yüksek olduğu görülmüştür. Anne ve baba kabul-ret algısı alt ölçekleri açısından, sadece babadan algılanan husumetin/saldırganlığın Facebook kullanımı ile pozitif korelasyon taşıdığı; öte yandan kimlik yönelimleri alt ölçekleri açısından sadece sosyal kimlik yönelimleriyle Facebook kullanımının pozitif korelasyon taşıdığı görülmüştür. Katılımcıların anne ve babalarından algıladıkları sevgisizliğin, kişisel kimlik yönelimlerini sırasıyla % 4 ve % 3,5 oranlarında; kolektif kimlik yönelimlerini ise % 2 ve %3 oranlarında açıklandığı görülmüştür. Hiçbir değişkende anne ve baba kabul-ret alt ölçekleri açısından bir etkileşimin olmadığı gözlemlenirken; anneden algılanan rettin kişisel ve kolektif kimlik yönelimlerini % 2 ve % 1 oranlarında, babadan algılanan rettin ise sosyal ve kolektif kimlik yönelimlerini %1 ve % 2 düzeylerinde açıkladığı görülmüştür. Ergenlerin kabul edilme ihtiyaçlarının anne-babaları tarafından karşılanmayışının, kişisel ve kolektif kimlik yönelimlerini azaltabildiği görülmüştür.

Karabakkal, Hasan, The Relationship Between Facebook Utilization, Perceived Parental Acceptance-Rejection and Identity Orientation in Adolescence (Ergenlik Döneminde Facebook Kullanımı, Algılanan Ebeveyn Kabul-Reddi ve Kimlik Yönelimleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi), Boğaziçi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014, Yüksek Lisans, pdf.