Özel Sektör İşbirlikli Bir Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumu Öğrencilerinin Umutsuzluk Düzeylerinin İncelenmesi (İstanbul İli, Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Örneği)

TEZ

Özel Sektör İşbirlikli Bir Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumu Öğrencilerinin Umutsuzluk Düzeylerinin İncelenmesi (İstanbul İli, Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
234829
Sayfa Sayısı
148
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırmada Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları ile Özel Sektör arasında yapılan işbirliklerinin sonucu incelenmiş ve özel sektör işbirliği yapılan firmaların kurduğu laboratuvarlarda okuyan öğrencilerin genel psikolojik durumlarıyla ilgili çalışma yapılmıştır. Bu bağlamda öğrencilerin; umutsuzluk düzeylerini, gelecek ile ilgili duygularını, motivasyon ve motivasyon kayıplarını, geleceğe bakışlarında değişikliğin meydana gelip gelmediğini, meydana geldiyse hangi düzeyde meydana geldiğini ortaya çıkarmak amacı güdülmüştür. Araştırma beş ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Giriş, İlgili Literatür, Yöntem, Bulgular ve Yorum ile Sonuç Tartışma ve Öneriler şeklindedir. Bu araştırmanın evreni 2007-2008 eğitim öğretim yılında İstanbul ili, Şişli ilçesindeki Şişli Teknik ve Endüstri Meslek liselerinde eğitimini sürdüren öğrencilerdir. Örneklem grubu ise bu öğrenciler arasından seçilen 616 öğrencidir. Araştırmada öğrencilerin umutsuzluk düzeylerini belirlemek için Beck Umutsuzluk Ölçeği, demografik değişkenler için de araştırmacı tarafından Kişisel Bilgi Formu hazırlanmıştır. Araştırmada demografik değişkenlerin yüzde ve frekansları çıkarılmıştır. Ayrıca öğrencilerin Beck Umutsuzluk Ölçeği ile umutsuzluk düzeyleri ve ölçeğin alt boyutları olan gelecek ile ilgili duyguları, motivasyon ve motivasyon kaybı, gelecekten beklentileri belirlenmiş, bu sürekli değişkenlerin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının analizi yapılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayarda SPSS for Windows 15.0 yardımıyla istatistiksel teknikler kullanılarak çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, Beck Umutsuzluk puanları ve alt boyutlarında öğrencilerin eğitim gördükleri laboratuvarların sponsor firmalar tarafından desteklenmesi ile desteklenmemesi arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Öğrencilerin eğitim gördükleri laboratuvarların özel sektör tarafından desteklenmesi öğrencilerin umutsuzluk puanlarını, gelecek ile ilgili duygularını, motivasyon ve motivasyon kaybını, gelecekten beklentilerini pozitif yönde etkilemektedir.

Şahin, Bülent, Özel Sektör İşbirlikli Bir Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumu Öğrencilerinin Umutsuzluk Düzeylerinin İncelenmesi (İstanbul İli, Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Örneği), Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009, Yüksek Lisans, pdf.