The Influence of Gender And Level of Stress on The Coping Strategies of Adolescents (Ergenlerin Cinsiyet ve Stres Düzeylerinin Stresle Başaçıkma Stratejileri Üzerine Etkisi)

TEZ

The Influence of Gender And Level of Stress on The Coping Strategies of Adolescents (Ergenlerin Cinsiyet ve Stres Düzeylerinin Stresle Başaçıkma Stratejileri Üzerine Etkisi)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
140577
Sayfa Sayısı
155
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu nedensel-karşılaştırma desenli araştırma ergenlerin cinsiyet ve stres düzeylerinin stresle başa çıkma stratejileri üzerindeki etkisini incelemiştir. Araştırmaya üç Anadolu Lisesinin Lise I, II ve III sınıflarından 538 kız ve 744 erkek öğrenci katılmıştır. Stresle başa çıkma stratejilerinin ölçümü için Stres Yaşantılarında Kullanılan Başa Çıkma Ölçeği faktör analizi yapılarak kullanılmıştır. Ölçeğin yapılan faktör analizinde Aile Desteği Arama yeni bir faktör olarak açığa çıkarılmıştır. Cinsiyetin başa çıkma stratejileri üzerine etkisini araştırma için t-testler, stres düzeylerinin başa çıkma stratejileri üzerine etkisini araştırmak için tek yönlü varyans analizleri kullanılmıştır. Sonuçlar, her iki değişkenin de ergenlerin stresle başa çıkma stratejileri üzerinde etkisi olduğunu göstermiştir. Kızların erkeklere oranla Problem Çözme, Sosyal Destek Arama ve Aile Desteği Arama stratejilerini daha fazla kullandıkları, buna karşın, erkeklerin Kaçınma stratejini kızlara oranla daha fazla kullandıkları görülmüştür. Stres düzeyi ile Hayal Etme ve Kendini Suçlama stratejisi kullanımı arasında lineer bir etki görülmüş, stres düzeyi yüksek olan ergenlerin bu stratejiyi orta stres düzeyine oranla daha fazla kullandıkları, orta stres düzeyine sahip ergenlerin ise bu stratejiyi düşük stres grubuna oranla daha fazla kullandıkları görülmüştür. Orta stres düzeyine sahip ergenlerin Problem Çözme stratejisi kullanımı, diğer gruplara oranla daha yüksektir. Orta stres düzeyinde Sosyal ve Aile Desteği Arama stratejilerinin kullanımı düşük stres grubuna göre daha yüksektir. Destek stratejilerinin kullanımında orta ve yüksek stres grupları arasında ve Kaçınma stratejisinin kullanımında stres düzeyleri arasında anlamlı bir fark görülmemiştir.

Kevenk, Fatoş Rengin, The Influence of Gender And Level of Stress on The Coping Strategies of Adolescents (Ergenlerin Cinsiyet ve Stres Düzeylerinin Stresle Başaçıkma Stratejileri Üzerine Etkisi), Boğaziçi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2003, Yüksek Lisans, pdf.