Well-Being of Institutionalized Children: A Comparative Study on Parental Derivation (Kurumda Yaşayan Çocukların Durumu: Anne-Baba Yoksunluğu Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma)

TEZ

Well-Being of Institutionalized Children: A Comparative Study on Parental Derivation (Kurumda Yaşayan Çocukların Durumu: Anne-Baba Yoksunluğu Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
98685
Sayfa Sayısı
156
Tez Türü
Yüksek Lisans
Kategori
Tez Özeti
Kurumda Yaşayan Çocukların Durumu: Anne-Baba Yoksunluğu Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma Bu nedensel-karşılaştırma desenli araştırma anne-baba yoksunluğunun yurtlarda yaşayan çocukların duygusal ve davranışsal sorunları, arkadaş ilişkileri, öz- kavramları ve okul başarısı üzerindeki etkisini incelemiştir. Araştırmaya 71 'i (34'ü kız, 37'ü erkek) çocuk yuvasında, 71 'i (35'i kız, 36'sı erkek) ailesinin yanında yaşayan çocuklar katılmıştır. Bunlar üç, dört ve beşinci sınıflarda okuyan ilköğretim okulu öğrencileridir. Öğrencilerin durumlarının olumsuz göstergesi olarak Öğretmen Bilgi Formu' nun dışsallaştırma, içselleştirme ve toplam sorun puanları ve Sınıf Oyunu'nun davranışsal ve duygusal sorunlar kullanılmıştır. Sınıf Oyunu' nun sosyallik/liderlik puanlan, Piers-Harris Çocuklarda Öz Kavramı Ölçeği'nden elde edilen öz-kavramı puanları, TRF'nin uyumlu davranış derecelendirmeleri, standardize edilmiş yıl sonu ders notu ortalamaları ile TRF'nin akademik basan derecelendirmeleri öğrencilerin durumlarının olumlu göstergeleri olarak alınmıştır. Çocuklar ve aileleri ile ilgili demografik bilgileri toplamak için yapılandırılmış bir görüşme geliştirilmiştir. İki yönlü varyans analizleriyle anne-baba yoksunluğunun ve cinsiyetin etkileri incelenmiştir. Sonuçlar, kurumlarda yaşayan çocukların ailelerinin yanında yaşayan çocuklara oranla daha düşük okul başarısı ve uyumlu davranış fakat daha yüksek öz-kavramı, dışsallaştırma ve duyarlık/yalıtlanma sorunları olduğunu göstermiştir. Sosyallik/liderlikte, saldırganlık/bozgunculukta ve içselleştirme sorunlarında iki grup arasında fark bulunmamıştır. Son olarak, anne-baba yoksunluğunun cinsiyete göre farklı etkisi olmadığı görülmüştür. Ancak, kurumda yaşayan kızların içselleştirme sorunları kurumda yaşayan erkeklerden daha yüksektir. vi Öğretmenlerin (TRF ve ders notları) ve çocukların kendi (WIFAM) değerlendirmelerinin kurum ve ev çocuklarını akran (RCP-T) değerlendirmelerinden daha fazla ayırdığı izlendi.

Mesiç, Binnur Kurtlar, Well-Being of Institutionalized Children: A Comparative Study on Parental Derivation (Kurumda Yaşayan Çocukların Durumu: Anne-Baba Yoksunluğu Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma), Boğaziçi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2000, Yüksek Lisans.