Mesleki ve Teknik Eğitim Gören Öğrencilerin Algıladıkları Öğretmen Tutumları ile Bilişötesi Farkındalık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Şişli İlçesi Örneği)

TEZ

Mesleki ve Teknik Eğitim Gören Öğrencilerin Algıladıkları Öğretmen Tutumları ile Bilişötesi Farkındalık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Şişli İlçesi Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
226260
Sayfa Sayısı
156
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler eğitimin niteliğini her geçen gün artırmaktadır. Bilim ve teknolojideki bu hızlı gelişmeler öğretmenlerin eğitim-öğretim sürecindeki etkililiğini değiştirmemiştir. Nitelikli eğitim-öğretimin en önemli faktörü öğretmendir. Öğrenciler kendilerine öğretmenlerini model alırlar. Bilişsel farkındalık becerisi bireyin neyi, ne zaman, nasıl ve niçin yaptığının farkında olmasını sağlar. Hayatı sorgulayan, olaylara geniş bir çerçeveyle bakmayı sağlayan, yaratıcı ve eleştirel düşünen, hayat boyu öğrenmesini bilen bireylerin yetişmesinde hem problem çözme hem de bilişsel farkındalık becerilerinin kazanılması önemlidir. Bu araştırmanın temel amacı mesleki ve teknik eğitim gören öğrencilerin, algıladıkları öğretmen tutumları ile bilişötesi farkındalık ve başarı düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Konu ile ilgili kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Araştırmada (Soydal, 2006) tarafından geliştirilen 34 maddelik olumlu öğretmen tutum ölçeği, (Abacı, Çetin ve Akın, 2006) tarafından geliştirilen 52 maddelik bilişötesi farkındalık ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan 12 maddelik kişisel bilgi anketi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Şişli ilçesindeki 4 farklı mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören (78)'i kız, (469)'u erkek öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada Bilişötesi Farkındalık Envanteri Ölçeği toplam puanları ile Olumlu Öğretmen Tutumları Uygulama ve Pekiştirme alt boyutu ile Tutum Toplam puanı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Öğrencilerin bilişötesi farkındalıkları yükseldikçe öğretmenler hakkındaki uygulama, pekiştirme ve genel tutumları daha olumlu hale gelmektedir.

Ocak, Recai, Mesleki ve Teknik Eğitim Gören Öğrencilerin Algıladıkları Öğretmen Tutumları ile Bilişötesi Farkındalık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Şişli İlçesi Örneği), Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008, Yüksek Lisans, pdf.