Öğrenci Seçme Sınavının Yapı Geçerliği ve Gruplar Arası Faktör Yapılarının İncelenmesi (Construct Validity and Factor Structure of Student Selection Examination Across Subgroups)

TEZ

Öğrenci Seçme Sınavının Yapı Geçerliği ve Gruplar Arası Faktör Yapılarının İncelenmesi (Construct Validity and Factor Structure of Student Selection Examination Across Subgroups)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
268258
Sayfa Sayısı
158
Tez Türü
Doktora
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Gelişmekte olan ülkelerde üniversite eğitimine büyük bir talep vardır. Öğrencileri üniversitelere seçmek için standart test puanları kullanılmaktadır. Türkiye'de Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçları üniversiteye girişte önemli bir yer tutmaktadır. Fakat, ÖSS matematik bölümlerinin ne ölçtüğü hakkında detaylı bilgiler bulunmamaktadır. Bu çalışmanın ana amacı ÖSS matematik bölümlerinin içeriğinin düşünme süreçlerine bağlı olarak değerlendirilmesi ve ölçülen yapıların ortaya çıkarılmasıdır. Bu çerçevede; ortaya çıkarılan yapıların cinsiyet, okul türleri ve yıllar bakımından benzerliklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca matematik becerileri arasındaki ilişkiler de incelenmektedir. Bu çalışma ÖSS matematik bölümlerinde ne ölçüldüğünü ve yapı geçerliğini birbirleri ile ilişkili birçok modeli doğrulayıcı faktör analizi ile test eden ilk çalışmadır. Test edilen beş modelden elde edilen uyum indislerinin karşılaştırılması sonucunda, üç faktörden oluşan modelin en iyi model olduğu kabul edilmiştir. Bu modele göre Temel İşlem Becerisi, İleri İşlem Becerisi ve Geometri Becerisi ölçülmektedir. Problem çözme sorularının farklı bir düşünme süreci ölçemediği ve işlem becerisinden farklılık gösteremediği ortaya konmuştur. ÖSS matematik bölümlerinin içeriğinin düşünme süreçlerine göre problemli olduğu ve üst düzey düşünme süreçlerinin ölçülmediği belirlenmiştir. Üç faktörlü modelin cinsiyet, okul türleri ve yıllar bakımından eşitliği incelenmiş ve faktör yapıları bakımından ÖSS'nin bu gruplar ve yıllar açısından benzerlik gösterdiği görülmüştür. Matematik becerileri arasındaki ilişki madde haritalama yöntemi ve yapısal eşitlik modeli ile test edildiğinde Temel İşlem Becerisinin, İleri İşlem Becerisi ve Geometri Becerisinin edinilmesi için ön koşul olduğu görülmüştür.

Arıkan, Serkan, Öğrenci Seçme Sınavının Yapı Geçerliği ve Gruplar Arası Faktör Yapılarının İncelenmesi (Construct Validity and Factor Structure of Student Selection Examination Across Subgroups), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010, Doktora, pdf.