Risk Taking Behaviors Among Turkish University Students: Perceived Risk, Perceived Benefit and Impulsivity (Türk Üniversite Öğrencilerinde Riskli Davranışlar: Risk Algısı, Fayda Algısı ve Dürtüsellik)

TEZ

Risk Taking Behaviors Among Turkish University Students: Perceived Risk, Perceived Benefit and Impulsivity (Türk Üniversite Öğrencilerinde Riskli Davranışlar: Risk Algısı, Fayda Algısı ve Dürtüsellik)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
277673
Sayfa Sayısı
94
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışma, üniversite öğrencilerindeki riskli davranışların, algılanan risk, algılanan fayda ve dürtüsellik ile ilişkisini ve aynı zamanda dürtüselliğin riskli davranışlar ile onun yordayıcıları (algılanan risk ve fayda) arasındaki düzenleyici etkisini yaş, cinsiyet ve benlik saygısı gibi değişkenlerin etkisi kontrol altına alındıktan sonra araştırmayı amaçlamıştır. Riskli davranışları, algılanan riskin ve algılanan faydanın ölçülebilmesi için Modified Risk Involvement and Perception Scale (Özmen, 2006) (Risk Alma ve Risk Algısı Ölçeği Düzenlenmiş) Çalışma 1'de Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri kullanılarak Türk kültürüne uyarlanmıştır. Çalışma 2'nin örneklemini 234 ODTÜ öğrencisi oluşturmaktadır ve bu çalışmada Risk Alma ve Risk Algısı Ölçeği Düzenlenmiş (Özmen, 2006), Barratt Dürtüsellik Ölçeği Versiyon 11 (Güleç, et. al., 2008), and Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (Rosenberg, 1965) uygulanmıştır. Algılanan risk, algılanan fayda ve dürtüsellik bağımsız değişkenler olarak, riskli davranışlar ise bağımlı değişken olarak alınıp çoklu hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular doğrultusunda, algılanan riskin negatif bir şekilde riskli davranışlarla ilişkili olduğu bulunmuşken, algılanan faydanın ve dürtüselliğin pozitif bir şekilde riskli davranışlarla ilişkili olduğu bulunmuştur. Bunun yanında, algılanan faydanın riskli davranışları yordamada algılanan riske göre daha etkili olduğu bulunmuştur. Fakat dürtüselliğin düzenleyici etkisi bulunamamıştır. Çalışmanın güçlü ve zayıf yanlarının yanı sıra, çıkarımlar da tartışılmıştır.

Koçak, Özge, Risk Taking Behaviors Among Turkish University Students: Perceived Risk, Perceived Benefit and Impulsivity (Türk Üniversite Öğrencilerinde Riskli Davranışlar: Risk Algısı, Fayda Algısı ve Dürtüsellik), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010, Yüksek Lisans, pdf.