Bir Öğrenci Özellikleri-Uygulama Etkileşimi Çalışması: Sorgulama Temelli Öğretim ve Düz Anlatım Metotlarıyla Öğretimin Lise Öğrencilerinin Fizik Başarısı Üzerindeki Etkisi (An Aptitude Treatment Interaction Study: The Effect of Inquiry-Based Instruction and Lecture Instruction on High School Students' Physics Achievement)

TEZ

Bir Öğrenci Özellikleri-Uygulama Etkileşimi Çalışması: Sorgulama Temelli Öğretim ve Düz Anlatım Metotlarıyla Öğretimin Lise Öğrencilerinin Fizik Başarısı Üzerindeki Etkisi (An Aptitude Treatment Interaction Study: The Effect of Inquiry-Based Instruction and Lecture Instruction on High School Students' Physics Achievement)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
269525
Sayfa Sayısı
344
Tez Türü
Doktora
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışma öğretim metotlarının (sorgulama temelli öğretim ve düz anlatım) ve bu metotların öğrencilerin bilişsel stilleri (alana bağlı, alan-orta, alandan bağımsız) ve diğer bağımsız değişkenler ile etkileşimlerinin Aydın'ın merkez ilçesindeki 11. sınıf öğrencilerinin elektrik devreleri konusuna ilişkin fizik başarısına ve bu konuya karşı tutumlarına etkisini araştırmaktadır. Sorgulama temelli öğretim metodu için ders planları ve öğretim materyalleri geliştirilmiştir. Öğretmenlerin her zaman uyguladıkları sınıf pratikleri ise düz anlatım yöntemi olarak kabul edilmiştir. Veri toplama aracı olarak fizik başarı testi, fiziğe karşı tutum testi, gözlem kontrol listesi ve GEFT kullanılmıştır. Uygulama Aydın'ın merkez ilçesinden seçilen 298 11. sınıf öğrencisiyle yapılmıştır. Uygulamadan önce ve sonra öğrencilere fizik başarı testi, fiziğe karşı tutum testi uygulanmıştır. GEFT ise sadeced uygulamadan önce uygulanmıştır. Verileri analiz etmek için Çoklu Kovaryans Analizi (MANCOVA) kullanılmıştır. Bu çalışmanın bağımlı değişkenleri öğrencilerin fizik son test başarı puanları ve tutum son test puanlarıdır. Cinsiyet değişkeni öğrenci özelliklerini istatistiksel olarak eşitlemek için kovaryant olarak kullanılmıştır. İki gruba (sorgulama temelli öğretim ve düz anlatım) ilişkin grup üyeliği burada öğretim metodu (2 seviyeli kategorik) olarak adlandırılmış ve diğer grup üyeliği değişkenleri olan öğrencilerin fizik öntest başarı puanları, fizik ön test tutum puanları, okul, fizik dersinin önceki notu, bilişsel stil (3 seviyeli kategorik) ve MOI*PREACH, MOI*PPCG, PREATT*MOI*PPCG*CoS, MOI*PPCG*CoS, PREACH*School, and PREACH*PREATT etkileşim terimleri ile bu çalışmanın sabit faktörü olarak kullanılmıştır. Genellikle elektrik devreleri konusunda öğrencilerin fizik son test başarıları açısından sorgulama yöntemi düz anlatım yöntemine göre daha etkilidir. Ancak, öğrencilerin elektrik devreleri konusuna karşı tutumlarını arttırmada iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Gerçekte, iki öğretim metodu da öğrencilerin elektrik devreleri konusuna karşı tutumunu arttırmada etkili değildir. Bu çalışmada, öğretim yöntemi ve öğrencilerin tutum son test puanlarındaki diğer bağımsız değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir etkileşim bulunmamıştır, ancak etkileşim terimlerinin pratik anlamlılığı araştırılmıştır.

Şen, Hanife Can, Bir Öğrenci Özellikleri-Uygulama Etkileşimi Çalışması: Sorgulama Temelli Öğretim ve Düz Anlatım Metotlarıyla Öğretimin Lise Öğrencilerinin Fizik Başarısı Üzerindeki Etkisi (An Aptitude Treatment Interaction Study: The Effect of Inquiry-Based Instruction and Lecture Instruction on High School Students' Physics Achievement), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010, Doktora, pdf.