Arnavutluk ve Türkiye'deki Üniversite Öğrencilerinin Kişilerarası İlişki ile Problem Çözme Becerilerinin Karşılaştırılması (Epoka ve Selçuk Üniversitesi Örneği)

TEZ

Arnavutluk ve Türkiye'deki Üniversite Öğrencilerinin Kişilerarası İlişki ile Problem Çözme Becerilerinin Karşılaştırılması (Epoka ve Selçuk Üniversitesi Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
280683
Sayfa Sayısı
177
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırma, Arnavutluk ve Türkiye'deki üniversitesi öğrencilerinin onay bağımlılık, empati, başkalarına güven ve duygu farkındalığı ile problem çözme yaklaşımlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu temel değişkenlerin yanı sıra, cinsiyet, yaş ve bölüm değişkenlerine göre de kişiler arası ilişkiler ve problem çözme becerileri incelemiştir. Araştırmanın evreni, Arnavutluk'taki Epoka ve Türkiye'deki Selçuk üniversitesi 2009-2010 öğretim yılında öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerin oluşmuştur. Araştırmanın örneklemini, Epoka ve Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile Mühendislik-Mimarlık fakültelerinin; İşletme, Uluslar Arası İlişkiler, Bilgisayar Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği Bölümlerinde sınıflarda eğitim görmekte olan öğrencilerden tesadüfi yöntemle seçilen 526 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verileri, İmamoğlu (2008) tarafından geliştirilen, daha sonra Erden-İmamoğlu ve Aydın (2009) tarafından revize edilen Kişilerarası İlişki Boyutları Ölçeği (R-KİBÖ) ve 1982 yılında P.P. Heppner ve C.H. Petersen tarafından geliştirilen, Türkçeye uyarlanması ise 1993 yılında Şahin, Şahin ve P.P. Heppner tarafından yapılan Problem Çözme Envanteri (PÇE) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için, Bağımsız Örneklem t-testi, iki faktörlü Varyans Analizi (ANOVA), iki faktörlü Varyans Analizi sonucunda ortalamalar arasında farklılık çıkması durumunda Tukey testi ve Pearson Korelasyon Katsayısı tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara bakıldığında, Arnavutluk'taki Epoka Üniversitesi öğrencilerinin, Türkiye'deki Selçuk Üniversitesi öğrencilerine göre aceleci yaklaşım, kaçıngan yaklaşım ve kendine güvenli yaklaşım açısından daha olumlu bir problem çözme yaklaşımı sergiledikleri; daha fazla onay bağımlılık davranış gösterdikleri, daha az empatik davrandıkları, başkalarına güven ve duygu farkındalığı konusunda daha olumlu bir yaklaşıma sahip oldukları bulunmuştur. Epoka ve Selçuk üniversitesi öğrencilerinin problem çözme envanteri toplam puanları cinsiyet ve bölüm değişkenine göre farklılık göstermezken, yaş değişkeni açısından farklılık gösterdiği; öğrencilerinin kişilerarası ilişki boyutları ölçeği alt boyutlarından onay bağımlılık, empati, başkalarına güven ve duygu farkındalığı puanlarının, cinsiyet, yaş ve bölüm değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucu ede edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda, onay bağımlılık alt boyutu ile PÇE'nin bütün alt boyutları arasında negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Empati alt boyutu ile kaçıngan yaklaşım arasında pozitif bir ilişki varken, düşünen yaklaşım, değerlendirici yaklaşım, kendine güvenli yaklaşım ve planlı yaklaşım arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Başkalarına güven ve duygu farkındalığı alt boyutları arasında ile aceleci yaklaşım, kaçıngan yaklaşım ve kendine güvenli yaklaşım arasında ise pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır.

Hoxha, Gafurr, Arnavutluk ve Türkiye'deki Üniversite Öğrencilerinin Kişilerarası İlişki ile Problem Çözme Becerilerinin Karşılaştırılması (Epoka ve Selçuk Üniversitesi Örneği), Selçuk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2011, Yüksek Lisans, pdf.