Farklı Liselerde Öğrenim Gören Öğrencilerin Mükemmeliyetçilik Özellikleri ile Yabancı Dil Kaygıları Arasındaki İlişki (İstanbul İli Maltepe İlçesi Örneği̇)

TEZ

Farklı Liselerde Öğrenim Gören Öğrencilerin Mükemmeliyetçilik Özellikleri ile Yabancı Dil Kaygıları Arasındaki İlişki (İstanbul İli Maltepe İlçesi Örneği̇)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
356317
Sayfa Sayısı
130
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Araştırmanın amacı, farklı liselerde öğrenim gören öğrencilerin mükemmeliyetçilik özellikleri ile yabancı dil kaygıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Giriş, Kavramsal Çerçeve, Yöntem, Bulgular ve Yorum, Sonuç Tartışma ve Öneriler şeklindedir. Araştırma, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 9 farklı lisede öğrenim gören 378 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Bu öğrencilerin 197'si kız, 181'i erkektir. Araştırmada öğrencilerin mükemmeliyetçilik özelliklerini belirlemek için Frost, Marten, Lahart ve Rosenblate (1990) tarafından geliştirilen ve Mısırlı-Taşdemir (2004)tarafından Türkçe'ye uyarlanan Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği; öğrencilerin yabancı dil kaygı düzeylerinin belirlenmesi için Horwitz (1986) tarafından geliştirilip Dalkılıç (2001) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Yabancı Dil Kaygı Ölçeği, demografik özellikler için de araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği'nin 6 alt boyutu bulunmaktadır. Bu alt boyutlar; Düzen, Davranışlardan Şüphe, Ailesel Eleştiri, Hatalara Aşırı İlgi, Aile Beklentileri ve Kişisel Standartlardır.Yabancı Dil Kaygı Ölçeği'nin alt boyutu bulunmamaktadır. Araştırmada demografik özelliklerin yüzde ve frekans tabloları çıkarılmıştır. Ayrıca öğrencilerin mükemmeliyetçilik özellikleri ve yabancı dil kaygıları, bu değişkenlerin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığının analizi yapılmış ve kendi aralarındaki ilişkiler incelenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 15 programında analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın bulguları değerlendirildiğinde Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği alt boyutları ile Yabancı Dil Kaygı Ölçeği arasındaki ilişkiyi belirlemek için yapılan Pearson Korelasyon Analizi sonucunda Yabancı Dil Kaygı Ölçeği puanları ile Mükemmeliyetçilik Ölçeği Hatalara Aşırı İlgi alt boyutu, Davranışlardan Şüphe alt boyutu,Ailesel Eleştiri alt boyutu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Diğer puanlar arasındaki ilişkiler anlamlı bulunmamıştır.

Güçbilek, Begüm, Farklı Liselerde Öğrenim Gören Öğrencilerin Mükemmeliyetçilik Özellikleri ile Yabancı Dil Kaygıları Arasındaki İlişki (İstanbul İli Maltepe İlçesi Örneği̇), Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014, Yüksek Lisans, pdf.