University Students Perception Of Technology Markets: Teknosa Case (Üniversite Öğrencilerinin Teknoloji Ürünleri Satan Firmalara Algı Düzeyi: Teknosa Örneği)

TEZ

University Students Perception Of Technology Markets: Teknosa Case (Üniversite Öğrencilerinin Teknoloji Ürünleri Satan Firmalara Algı Düzeyi: Teknosa Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
289829
Sayfa Sayısı
86
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Türkiye, özellikle 2000'li yılların başından itibaren ekonomisi liberalize olan, uluslararası düzenlemelere bağlı kalarak iş çevresi genişleyen, bu gelişmelere bağlı olarak doğrudan yabancı sermaye çekmeye başlayan ve küresel ekonomi içerisinde sürekli gelişen bir ülke konumundadır. Ekonomik alandaki tüm bu olumlu gelişmeler, belirli sektörlere olumlu ve yoğun bir şekilde gelişme imkanı sağlamıştır. Perakende sektörü de bu gelişme kaydeden sektörlerin başında gelmektedir. Son yıllarda özellikle perakende sektörü içerisinde yer alan teknolojik ürünler pazarı bu alanda hızla büyüme kaydeden pazarların başında gelmektedir. Günümüzde teknoloji ve teknolojik ürünler, hayatımızın her alanına hızlı bir şekilde dahil olmaktadır. Özellikle genç nüfus içerisinde teknolojik ürünler tüketim alışkanlığı hızla büyümekte ve bu anlamda teknolojik ürün satan firmalara karşı bazı spesifik imaj algıları şekillenmektedir. Bu çalışmanın amacı, 20-24 yaş grubuna ait erkek üniversite öğrencisi müşterilerin günümüzde elektronik ürün perakendeciliği alanında önemli bir şirket konumunda olan Teknosa firmasına karşı şekillenen imaj algısını marka, servis, ürün ve fiyat bakımından ortaya koymaktır. Bu amaçla öncelikle, İstanbul'da faaliyet gösteren Teknosa mağazası 20-24 yaş grubu erkek üniversite öğrencisi müşterilerine anket uygulanmış ve öne sürülen hipotezler bu anket uygulaması kapsamında test edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ortaya konan bulgulara bağlı olarak incelenen müşteri grubu açısından Teknosa imaj algısı ile ziyaret amacı, Teknosa kart sahipliği ve yıllık alışveriş düzeyi bulguları arasında aynı yönlü bir ilişki ortaya konmuştur. Ayrıca aylık gelir düzeyi, satış sonrası destek, fiyat ve ürün ve kalifiye satış danışmanı bulguları arasında ise anlamlı farklılık tespit edilmiştir.

Coşkun, Burcu, University Students Perception Of Technology Markets: Teknosa Case (Üniversite Öğrencilerinin Teknoloji Ürünleri Satan Firmalara Algı Düzeyi: Teknosa Örneği), Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011, Yüksek Lisans, pdf.