Üniversite Öğrencilerinin Bakış Açılarına Göre Sosyal Yapılandırmacı Sanal Öğrenme Ortamlarının Konuşma Becerilerine Etkisi (Effects of Social Constructivist Virtual Learning Environmenst on Speaking Skills From The Perspective of University Students)

TEZ

Üniversite Öğrencilerinin Bakış Açılarına Göre Sosyal Yapılandırmacı Sanal Öğrenme Ortamlarının Konuşma Becerilerine Etkisi (Effects of Social Constructivist Virtual Learning Environmenst on Speaking Skills From The Perspective of University Students)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
299884
Sayfa Sayısı
177
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Konuşma, İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği derslerde hedeflenen en önemli becerilerden biridir, ancak bu becerinin ihmal edildiği görülmektedir; çünkü birçok öğrenci, yeterli İngilizce bilgisine sahip olmasına rağmen kendisini ifade edememekten yakınmaktadır. Bu durumun birçok nedeni vardır; derslerin odak noktası, konuşmanın değerlendirilmemesi, konuşma etkinliklerine ayrılan zamanın azlığı bunlardan sadece birkaçıdır. Ayrıca, öğrencilerin nasıl öğrendiğini açıklayan geleneksel yaklaşımlar; öğretmenlerin, derslerini nasıl ele alacağı konusunda yıllardır büyük ölçüde etkili olmuştur. Bu bakış açısının sonucu olarak bugün, öğretmenlerin İngilizceyle ilgili bilgilerini, hedef-dilde herhangi bir etkileşim olmadan, öğrencilere aktarmaya çabaladıkları, öğretmen-merkezli birçok sınıf bulunmakta. Ancak sonuç, konuşma becerisi açısından her zaman olumlu olmamaktadır. Öte yandan, yabancı dil öğretiminde sosyal yapılandırmacı ilkeler, öğretmenle öğrencilerin birbirleriyle gerçek hayattaki gibi ve anlamlı bir şekilde etkileşim kurabilecekleri, daha uygun ortamlar oluşturmaya yardımcı olabilmektedir. Birçok çalışma, sanal öğrenme ortamlarının ve web 2.0 araçları gibi uygulamaların sosyal yapılandırmacı ilkelerin kullanımına olanak sağladığını göstermektedir (McLoughlin & Lee, 2007; Woo & Reeves, 2007). Bunlarla birlikte teknolojinin kullanılması, öğrenci motivasyonu üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu tartışmaların ışığında, bu çalışmadaki amacımız, sosyal yapılandırmacılığı vurgulayan sanal öğrenme ortamlarının, alan eğitimi İngilizce olmayan üniversite öğrencilerinin konuşma becerilerine olan etkilerini bulmaktır. Çalışmanın katılımcıları olan, 51 alan eğitimi İngilizce olmayan üniversite öğrencisi, haftada üç saat zorunlu İngilizce eğitimi aldılar. Katılımcılar, bu 3 ders saatinin 2'sini sınıf-temelli derslerde geçirdiler, kalan 1 saat boyunca ise `Moodle' adındaki sanal öğrenme ortamını kullandılar.Etkileri incelemek için, çalışma başlangıcında katılımcılara bilgisayar hazırlık ölçeği uygulandı. Çalışmanın sonunda ise, katılımcılara iki anket dağıtıldı ve sonuçları desteklemek için 15 katılımcıyla görüşme yapıldı. Sonuçlar, öğrencilerin görüşlerine göre, sosyal yapılandırmacı sanal öğrenme ortamlarının yalnızca konuşma becerilerine değil aynı zamanda diğer dil becerileri ve alanlarına da önemli olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Sonuçlar ayrıca, sınıf-temelli yabancı dil eğitiminin sanal öğrenme ortamlarıyla desteklenmesinin yararlarını da ortaya koymaktadır.

Özkan, Mahmut, Üniversite Öğrencilerinin Bakış Açılarına Göre Sosyal Yapılandırmacı Sanal Öğrenme Ortamlarının Konuşma Becerilerine Etkisi (Effects of Social Constructivist Virtual Learning Environmenst on Speaking Skills From The Perspective of University Students) , Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011, Yüksek Lisans, pdf.