Etre Organisé Dans La Tradition Socialiste En Turquie En Tant Que Lycéen (Bir Lise Öğrencisi Olarak Türkiye Sosyalist Geleneği İçinde Örgütlü Olmak)

TEZ

Etre Organisé Dans La Tradition Socialiste En Turquie En Tant Que Lycéen (Bir Lise Öğrencisi Olarak Türkiye Sosyalist Geleneği İçinde Örgütlü Olmak)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
317582
Sayfa Sayısı
186
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
2011 yılında örgütlü sosyalist bir grup içerisinde yer alan liselilerin gündelik hayatları, eğitim ile ilişkileri, ideolojik ve örgütsel yapıları üzerine yaptığımız bu çalışmada, liselilerin politik kimliklerini kurgularken referans aldıkları sol geleneğe bakacak ve eski ve yeni öğrenci hareketleri arasındaki devamlılık ve kopuşları anlamaya çalışacağız. Çalışmamızda, öncelikle, genci kurgulamada etkili olan dinamikleri tarihsel, sosyolojik, psikolojik ve biyolojik bir bakış açısıyla inceleyeceğiz. Gençleri, geleceğin değil bugünün yurttaşları olarak, ihtiyaçları ve istekleri için mücadele eden, içinde yetişkinlerle yaşadıkları gündelik hayatı biçimlendiren bireyler olarak göreceğiz. Ardından, tarihsel bağlamda Türkiye'de öğrenci gençlik ve siyasal iktidar arasında uyumdan çatışmaya geçen bir süreç olarak okunabilecek ilişkiyi anlamaya çalışacağız. Bu noktada, yükseköğrenim ve ortaöğrenim gençliği arasında hem yaşa, hem de öğrenim kurumları arasındaki teknik ve fiziki farklılıklara referansla bir ayrıma gidildiğini, istisnalar dışında, liselilerin üniversite gençliğinin gözetiminde ve desteğiyle gelecek gençlik kadrosu olarak değerlendirildiğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte liselilerin tüm öğrenci muhalefeti tarihi boyunca politik aktör olarak var olduğunu, gençlik liderleri çıkardığını, kendi sorunlarını gündemleştirdiklerini, tüm bunları yaparken de yükseköğrenim gençliğiyle eş zamanlı ve koordineli olarak politik faaliyetlerini yürüttüğünü eklemeliyiz. Son bölümde, gençleri kendilerinden dinlemeyi hedefliyoruz. Bu yüzden, bir alan çalışması yapacağız. Alan çalışmamızda, Liseli Emek Gençliğini konu alacağız. Derinlemesine görüşme yöntemini kullanacak,15-19 yaş aralığındaki ergenlerle görüşeceğiz. Çalışmamıza konu aldığımız sosyalist liseliler sınıfsal bir bakış açısıyla, politik eylemliliklerinin merkezine okul ve eğitimi alıyorlar ve eğitimi paralı, ezberci, gerici, tektipçi, şovenist, cinsiyetçi buluyorlar. Meslek liselerindeki emek sömürüsü, eğitim kurumlarının özelleştirilmesi ve gasp edilen haklarına dikkat çekiyorlar. Ve kendilerini doğrudan ilgilendiren tüm bu sorunlara karşı demokratik lise, okul yönetiminde öğrenci denetimi, bilimsel öğretim ve yoksul öğrenciler lehine pozitif ayrımcılık talep ediyorlar. Çalışmamızda, liseli militanlarla yapılan derinlemesine görüşmelerin dışında, Emek Gençliği internet sitesinde, Evrensel gazetesinde ve Genç Hayat dergisinde yayınlanan haberlerden ve parti ve gazetenin yetişkinleriyle yapılan destekleyici görüşmelerden yararlanacağız.

Demirtaş, Eda Afife, Etre Organisé Dans La Tradition Socialiste En Turquie En Tant Que Lycéen (Bir Lise Öğrencisi Olarak Türkiye Sosyalist Geleneği İçinde Örgütlü Olmak), Galatasaray Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2012, Yüksek Lisans, pdf.