Perceived Social Support, Academic Self-Efficacy and Demographic Characteristics as Predictors of Perceived Stress Among Turkish Graduate Students in The USA (ABD'de Lisansüstü Eğitim Yapan Türk Öğrencilerin Algılanan Stres Düzeyini Yordayıcı Değişkenleri)

TEZ

Perceived Social Support, Academic Self-Efficacy and Demographic Characteristics as Predictors of Perceived Stress Among Turkish Graduate Students in The USA (ABD'de Lisansüstü Eğitim Yapan Türk Öğrencilerin Algılanan Stres Düzeyini Yordayıcı Değişkenleri)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
321032
Sayfa Sayısı
162
Tez Türü
Doktora
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışmanın amacı Amerika Birleşik Devletleri'nde lisansüstü öğrenim görmekte olan Türk öğrencilerin algılanan stres düzeylerini Stresin Bilişsel Değerlendirmesi Kuramı'na göre incelemektir. Çalışmada şu değişkenler sınanmıştır: algılanan sosyal destek, akademik öz-yeterlik, Amerika'da geçirilen süre, yaş, programda bulunulan aşama, eğitimin maddi destek kaynağı (sponsor), algılanan gelir düzeyi, geçmiş yolculuk deneyimi, TOEFL puanı, ve algılanan İngilizce yeterliği. Araştırmanın örneklemi Amerika'da öğrenim gören 276 Türk öğrencidir. Veriler, Demografik Bilgi Formu, Algılanan Stres Ölçeği, Çok Yönlü Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Akademik Öz-Yeterlik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. İlk sonuçlar, algılanan stresi cinsiyet, gelir düzeyi ve akademik öz-yeterliğin anlamlı şekilde yordadığını göstermiştir. Değişkenler, toplam varyansın %38'ini açıklamaktadır. Modele giren bu değişkenlerin tek tek katkıları incelendiğinde ise modele en anlamlı katkıyı akademik öz-yeterliğin yaptığı görülmüştür. Modele en çok katkı sağlayan değişken olduğu için, ayrı bir çoklu regresyon analizi ile akademik öz-yeterliği açıklayan değişkenler incelenmiştir. Cinsiyet, gelir düzeyi, ingilizce yeterlik ve sosyal desteğin, akademik öz-yeterliği anlamlı şekilde açıkladığı görülmüştür. Gruplar arası farklar incelendiğinde öğrencilerin algılanan stres düzeylerinin evlilik durumu, bölüm, devam ettiği eğitim düzeyi ve yaşanılan yere göre fark göstermediği bulunmuştur. Gruplar arası tek anlamlı fark çalışan öğrenciler ile çalışmayan öğrenciler arasındadır.

Çayırdağ, Nur, Perceived Social Support, Academic Self-Efficacy and Demographic Characteristics as Predictors of Perceived Stress Among Turkish Graduate Students in The USA (ABD'de Lisansüstü Eğitim Yapan Türk Öğrencilerin Algılanan Stres Düzeyini Yordayıcı Değişkenleri), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2012, Doktora, pdf.