The Effects Of Brand Associations On Consumers' Brand Attitude, Brand Loyalty, Brand Preference and Brand Satisfaction In Turkish Cola Market For Teenagers Aged Between 12 and 19 ( Türkiye Kolalı İçecekler Pazarında 12-19 Yaş Arası Gençlerde Marka Çağrışımlarının Tüketicilerin Marka Tutumu, Marka Sadakati, Marka Tercihi ve Marka Tatmini Üzerindeki Ektisi)

TEZ

The Effects Of Brand Associations On Consumers' Brand Attitude, Brand Loyalty, Brand Preference and Brand Satisfaction In Turkish Cola Market For Teenagers Aged Between 12 and 19 ( Türkiye Kolalı İçecekler Pazarında 12-19 Yaş Arası Gençlerde Marka Çağrışımlarının Tüketicilerin Marka Tutumu, Marka Sadakati, Marka Tercihi ve Marka Tatmini Üzerindeki Ektisi)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
290765
Sayfa Sayısı
245
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Kola kategorisinde 12 ? 19 yaş arasındaki gençlerde marka çağrışımları ile marka tutumu, marka sadakati, marka tercihi ve marka tatmini arasındaki ilişkiyi inceleyen bu çalışma kola kategorisinin yaklaşık %90'ını oluşturan Coca Cola ve Pepsi markaları üzerinde yapılan araştırmalara dayanmaktadır. Bu çalışmanın temeli marka değerini marka çağrışımlarını da içeren bileşenlerle açıklayan Keller (1993)'in ve Aaker (1991)'in marka değeri konsept ve çerçevelerine dayanır ve bu çalışmalardan ilham alır. Bu tez çalışmasında faktörler arasındaki ilişkiyi gösteren değişken grupları literatürdeki çalışmalar baz alınarak oluşturulmuştur. Test edilen araştırma modeli ise faktör analizi sonuçları dikkate alınarak oluşturulmuştur ve marka tutumu, marka sadakati, marka tercihi ve marka tatmini ile marka çağrışımı faktörleri arasındaki ilişki hem Pepsi hem de Coca Cola için ölçümlenmiştir. Araştırmada kolayda örneklem ile seçilen 534 kişiden alınan cevapları baz alan veriler kullanılmıştır. 534 kişinin 270'ini en çok Pepsi markasını tercih edenler 264'ünü ise en çok Coca Cola markasını tercih edenler oluşturmaktadır. Pepsi markası için belirlenen ve test edilen marka çağrışım faktörleri ürünle alakalı ve ürünle alakalı olmayan özellikler, sembolik ve fonksiyonel faydalar ve deneyimsel faydalardır. Pepsi markası örneklemi için yapılan regresyon analizine göre ürünle alakalı ve ürünle alakalı olmayan özellikler ve sembolik ve fonksiyonel faydaların marka tutumunu ve marka sadakatini etkilediğini, deneyimsel faydalar ve sembolik ve fonksiyonel faydaların marka tatminini etkilediğini ve ürünle alakalı ve ürünle alakalı olmayan özellikler, sembolik ve fonksiyonel faydalar ve deneyimsel faydaların marka tercihini etkilediğini görüyoruz. Coca Cola markası için oluşturulan faktörler ise ürünle alakalı ve ürünle alakalı olmayan özellikler, sosyalleşme ve fonksiyonel faydalar ve zevk ile ilgili faydalardır. Coca Cola örneklemi için yapılan regresyon analizine göre ürünle alakalı ve ürünle alakalı olmayan özellikler, sosyalleşme ve fonksiyonel faydalar marka tercihini; ürünle alakalı ve ürünle alakalı olmayan özellikler, sosyalleşme ve fonksiyonel faydalar ve zevk ile ilgili faydalar ise marka tutumu, marka sadakati ve marka tatminini etkilemektedir. Araştırmanın sonunda, iki örneklemin karşılaştırması, pazarlama stratejileri bağlamında sonuçlar ve öneriler ve önerilen ileri araştırmalar sunulmuştur.

Belli, Sevinç, The Effects Of Brand Associations On Consumers' Brand Attitude, Brand Loyalty, Brand Preference and Brand Satisfaction In Turkish Cola Market For Teenagers Aged Between 12 and 19 ( Türkiye Kolalı İçecekler Pazarında 12-19 Yaş Arası Gençlerde Marka Çağrışımlarının Tüketicilerin Marka Tutumu, Marka Sadakati, Marka Tercihi ve Marka Tatmini Üzerindeki Ektisi), Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011, Yüksek Lisans, pdf.