Subculture Formation of Working Class Youth in Turkey: A Field Research on The Case of 'Apaches' in Turkey (Türkiye'deki Güvencesiz İşçi Sınıfı Gençliğinin Alt Kültürel Oluşumu: Ankara'daki 'Apaçiler' Örneği Üzerine Alan Araştırması)

TEZ

Subculture Formation of Working Class Youth in Turkey: A Field Research on The Case of 'Apaches' in Turkey (Türkiye'deki Güvencesiz İşçi Sınıfı Gençliğinin Alt Kültürel Oluşumu: Ankara'daki 'Apaçiler' Örneği Üzerine Alan Araştırması)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
321302
Sayfa Sayısı
140
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Son yıllarda, işçi sınıfına mensup, gecekonduda yaşayan gençleri tanımlamak için kullanılan ‘Apaçi’ kelimesi pejoratif bir kelime olarak Türkiye popüler kültüründe yerini almıştır. Apaçi olarak adlandırılan gençler, bir alt kültürün öğelerini oluşturan, dış görünüşleri, müzik zevkleri ve mekansal kullanımlarıyla toplumda ayrışmaktadırlar. Bu tez, ilk olarak bu alt kültürün içinde oluştuğu maddi, sosyal ve kültürel koşulları, ikinci olarak da bu koşulların oluşmakta olan bu alt kültüre yansımalarını anlamayı amaçlamaktadır. Bu süreci anlamak adına, ilkin dört aylık bir medya araştırması, daha sonrasında Ankara-Türkiye’de, bu alt kültüre mensup gençlerle yapılan derinlemesine mülakatalara ve katılımcı gözleme dayalı bir alan araştırması yürütülmüştür. Bu medya araştırmasının ve alan çalışmasının sonucu olarak gözlemlenmiştir ki, bu alt kültürü oluşturan etmenlerden en öne çıkanı bu gençlerin içinde bulundukları güvencesiz çalışma koşullarıdır. Bu alt kültürün üyeleri emek piyasasına güvencesizleşmenin verili koşulları altında giren işçi sınıfının genç üyeleridirler. Devamlı olarak, güvencesiz koşullar altında çalışmayı ve işsizliği deneyimlemektedirler. Bu nedenle, ne sınıf pozisyonlarına eklemlenebildikleri ne de ondan kopabildikleri eşikte ve marjinal bir konum işgal etmektedirler. Üretim ilişkileri içindeki bu muğlak pozisyonları, gençlerin kültürel pratiklerine de yansımaktadır. Gençler, bu belirsiz sosyo-ekonomik koşulları dolayımıyla, ve aynı zamanda bu koşullara karşı bir tepki olarak bir alt kültür oluşturmaktadırlar. Gençler, kültürel pratikler alanı dahilinde işleyen, hayatta kalma stratejileri, gündelik taktikler ve maddi koşullarının olanakları dahilinde kendilerini içinde tanımlayabilecekleri ve konumlanabilecekleri bir alt kültür aracılığıyla yeni bir pozisyon kurma arayışı içindedirler. Fakat, bu alt kültür de maddi koşullarıyla bir devamlılık içindedir ve bu eşiktelik hallerini pekiştirmektedir. Gençler, bu alt kültür içinde Apaçi olarak etiketlenmekte ve dünyadaki diğer emsalleriyle birlikte, benzer bir ötekileştirmeye maruz kalmaktadırlar. Bu tez, gençlerin güvencezileşmeye verdikleri kültürel tepkilerinin somutlaştığı bu alt kültürü incelemektedir.

Tiğli, Özge, Subculture Formation of Working Class Youth in Turkey: A Field Research on The Case of 'Apaches' in Turkey (Türkiye'deki Güvencesiz İşçi Sınıfı Gençliğinin Alt Kültürel Oluşumu: Ankara'daki 'Apaçiler' Örneği Üzerine Alan Araştırması), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2012, Yüksek Lisans, pdf.