Gazi Üniversitesi Öğrencilerinin, Eleştirsel Düşünme Kapasitelerinin Okuma Becerileri Aracılığıyla Geliştirilmesi (Enhancing Gazi University Preparatory School Learners Capacity of Critical Thinking Via The Reading Skills)

TEZ

Gazi Üniversitesi Öğrencilerinin, Eleştirsel Düşünme Kapasitelerinin Okuma Becerileri Aracılığıyla Geliştirilmesi (Enhancing Gazi University Preparatory School Learners Capacity of Critical Thinking Via The Reading Skills)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
133895
Sayfa Sayısı
100
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Tezin girişinde teşekkür, içindekiler, tablolar listesi, figürler listesi, özet bölümleri yer almaktadır. Bölüm 1'de, çalışmanın giriş bölümü sunulmaktadır. 1.1'de çalışmanın temeli, 1.2'de problem, 1.3'de çalışmanın amacı, 1.4'de çalışmanın alanı, 1.5'de metodu sunulmaktadır. Bölüm 2'de daha önce yapılmış olan araştırma konusuna 2.1 problem çözümü ve eleştirisel düşünce fikrinin kısa bir tarihçesini sunmaktadır. 2.1.1 iyi düşünebilen birey; eleştirisel düşüncenin öğretimi yer almaktadır. 2.1.2 Felsefeciler ile biliş bilim psikologlarının eleştirisel düşünce tanımlarını karşılaştırmalı olarak içermektedir. 2.2 Eleştirisel düşünce ve problem çözümü tanımları arasındaki benzerlikler ve farklılıkları sunmaktadır. 2.3 Geriye bakış; eleştirisel düşüncenin özet olarak geçmişini sunmaktadır. 2.4 Eleştirisel düşüncenin bilişsel yönü ile ilgilenmektedir. 2.4.1 Problem çözümü olarak eleştirisel düşünceye ilişkin bir ipucu : l-D-E-A-L Döngüyü aktarır. 2.4.2 Problem çözümünde bilgi süreci yaklaşımını içermektedir. 2.4.3 Problem çözümü komutlarında yüksek-biliş becerileri ve ona ilişkin bölümlerin önemi sunulmaktadır. 2.5 Eleştirisel düşünce ve soru sorma becerilerini: Sokrates'te soru sorma ele almaktadır. 2.6 Genel olarak eleştirisel düşünce ve okuma arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ele alınmaktadır. 2.6.1 Uyum ve ikilem ; eleştirisel düşünce ve okuma arasındaki benzerlikler ve farklılıklar 2.6.2 okuma parçası analizinde kullanılan başlıca stratejileri sunulmaktadır. Bölüm 3'te araştırma sunulmaktadır. 3.1 araştırmanın amacını, 3.2 araştırmanın metodunu içermektedir. 3.3 araştırmada yer alan deneklerden söz etmektedir. 3.4 araştırma işlemi 3.4.1 araştırma desenini, 3.4.2 90 deneklerin ölçütlerini, seçimini ve ölçümleri ile ilgili bilgi vermektedir. 3.4.3 araştırma aktiviteleri ile ilgili bilgi vermektedir. 3.5 araştırmanın bulgularını istatistiksel betimlemeler ve ölçümlerle sunmaktadır. 3.5.1 araştırma sonuçlarını istatistiksel betimleme ve ölçümler sunulmaktadır. Bölüm 4 aktivite önerilerini içermektedir. 4.1 'Bir biliş haritası' : Eurovision - 2003, 4.2 'Harry Potter Kitapları' na ilişkin bir aktivite, 4.3 online bir okuma parçası : 'Hubble Uzay Teleskopu' aynı zamanda ekler bölümünde yer almaktadır. Bölüm 5, araştırmanın sonucunu içermektedir. 5.1 araştırmanın özeti, 5.2 tartışma ve öneriler ve ileride yapılacak olan araştırmalara ilişkin öngörüleri sunmaktadır. Son olarak, bibliyografya ve ekler (5 adet ek) içindekiler bölümde yer almaktadır.

Gözgür, Ayşegül, Gazi Üniversitesi Öğrencilerinin, Eleştirsel Düşünme Kapasitelerinin Okuma Becerileri Aracılığıyla Geliştirilmesi (Enhancing Gazi University Preparatory School Learners Capacity of Critical Thinking Via The Reading Skills), Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2003, Yüksek Lisans, pdf.