Uyuşturucu Madde Kullanmak Suretiyle Denetimli Serbestlik Tedbiri Alan Gençler Üzerine Sosyolojik Bir İnceleme (Tokat İl Merkezi Örneği)

TEZ

Uyuşturucu Madde Kullanmak Suretiyle Denetimli Serbestlik Tedbiri Alan Gençler Üzerine Sosyolojik Bir İnceleme (Tokat İl Merkezi Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
415748
Sayfa Sayısı
222
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırmada, Tokat ilinde uyuşturucu madde kullanma suçundan denetimli serbestlik tedbiri alan çocuk ve gençler sosyal sermaye açısından incelenmiş ve gençlerin madde kullanmasına neden olan sosyo-kültürel etkenler araştırılmıştır. Çalışmada madde kullanımı üzerinde yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, aile ve arkadaş ile ilgili değişkenlerin etkisi incelenmiştir. Bu çalışmada, araştırma evrenini Tokat Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ne uyuşturucu madde kullanımı suçundan gelen çocuk ve gençler; araştırma örneklemini ise 2014 yılı Nisan-Ağustos ayları içerisinde denetimli serbestlik tedbiri devam eden 260 genç oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan bireylere "Sosyo-Demografik Bilgi Formu" ile "Aile Yapısı Değerlendirme Aracı" (AYDA) ölçeği uygulanmıştır. Uyuşturucu madde kullanma suçundan denetimli serbestlik tedbiri alan bireylerin çoğunluğu 19-25 yaş aralığında olup ailesiyle birlikte yaşamaktadır. Eğitim durumu açısından %74,6 gibi büyük bir kısmının eğitim düzeyleri ilköğretim ve altı seviyesinde olduğu görülmektedir. Başta şiddet suçu olmak üzere suç işleme oranları yüksektir. Ayrıca %42,7'sinin geçmişte kendilerine zarar verme girişimi veya intihar öyküsü bulunmaktadır. Bireylerin ailelerini tanıtıcı bilgilerine bakıldığnda büyük bir bölümünün ebeveynlerinin evli ve birlikte oldukları, anne-baba eğitim seviyesinin düşük ve kardeş sayılarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aile üyeleri ve arkadaş çevresinde sabıka ve madde kullanım durumlarına bakılığında ise az sayıda sabıkalı aile üyesine ancak çok fazla sabıkalı arkadaşa sahip olduğu görülmüştür. Benzer duruma madde kullanımında da rastlanılmıştır. Gençlerin madde kullanımına başlamasında ailevi sorunlardan daha çok olumsuz arkadaş çevresi önemli bir rol oynamaktadır. Son olarak bireylerin aile yapıları ile sosyo-demografik özellikleri arasında anlamlı pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Çalışmanın sonunda beklenildiği gibi sosyal sermaye ve madde kullanımı arasında ilişki tespit edilmiştir.

Bulgurcu, Hilal Soysal, Uyuşturucu Madde Kullanmak Suretiyle Denetimli Serbestlik Tedbiri Alan Gençler Üzerine Sosyolojik Bir İnceleme (Tokat İl Merkezi Örneği), Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015, Yüksek Lisans, pdf.