The Relationship Between Family Environment and Gender-Role Identity Across Male And Female Adolescents (Kız ve Erkek Öğrencilerde Aile Yapısı ve Cinsiyet Kimliği Arasındaki İlişki)

TEZ

The Relationship Between Family Environment and Gender-Role Identity Across Male And Female Adolescents (Kız ve Erkek Öğrencilerde Aile Yapısı ve Cinsiyet Kimliği Arasındaki İlişki)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
105165
Sayfa Sayısı
87
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışma kız ve erkek ergenlerin cinsiyet rolü kimlikleri ile aile yapılan arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma Galatasaray Lisesi ve Doğuş Koleji öğrencilerinden araştırmaya katılmaya gönüllü olan 821 (373 kız, 448 erkek) üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan Bern Cinsiyet Rolleri Envanteri ve Aile Yapısını Değerlendirme Aracı sınıf ortamında öğrencilere uygulanmıştır. Düşük ve yüksek uyumlu aile ortamlarında yetişmiş kız ve erkek ergenlerin cinsiyet rolü kimliklerindeki olası farklılıkları incelemek amacıyla verilere Ki-kare analizi uygulanmıştır. Ayrıca, öğrencilerin aile yapıları ile cinsiyet rolü kimlikleri arasındaki ilişkinin cinsiyete bağlı olarak değişip değişmediğini incelemek amacıyla Aile Yapısını Değerlendirme Aracı (AYDA) puanlarına 2 (cinsiyet) x 4 (cinsiyet rolü kimlikleri) faktörlü, seçkisiz deney desenine uygun varyans analizi uygulanmıştır. Ki-kare analizi sonucunda elde edilen bulgular, yüksek ve düşük uyuma sahip ailelerden gelen kız ve erkek ergenlerin cinsiyet rolü kimlikleri arasında anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Bu bulgu yüksek veya düşük uyuma sahip olan aileden gelmenin kız ve erkek öğrencilerin cinsiyet rol kimliklerinde anlamlı farklılıklar ortaya çıkardığına işaret etmektedir. Verilere uygulanan varyans analizi bulguları, ergenlerin cinsiyet rolü kimlikleri ile aile yapıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunduğunu ve bu ilişkinin cinsiyete bağlı olarak değişiklik gösterdiğini ortaya koymuştur. Bulgular ayrıca, androjen ergenlerin Aile Yapısını Değerlendirme Aracı (AYDA) puanlarının maskülen, feminen ve belirsiz cinsiyet rolü kimliğine sahip ergenlerden yüksek olduğunu göstermiştir. Bu bulgu yüksek uyumlu ailede yetişmiş ergenlerin düşük uyumlu ailelerde yetişmiş ergenlere oranla daha androjen cinsiyet rol kimliğine sahip olduklarına işaret etmektedir.

Altun, Ezgi, The Relationship Between Family Environment and Gender-Role Identity Across Male And Female Adolescents (Kız ve Erkek Öğrencilerde Aile Yapısı ve Cinsiyet Kimliği Arasındaki İlişki), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2001, Yüksek Lisans, pdf.