Ortaöğretim Öğrencilerinin Siber Zorbalık ve İnternet Saldırganlık Düzeyleri ile Sosyal Medyaya İlişkin Tutumlarının İncelenmesi (Çekmeköy Örneği)

TEZ

Ortaöğretim Öğrencilerinin Siber Zorbalık ve İnternet Saldırganlık Düzeyleri ile Sosyal Medyaya İlişkin Tutumlarının İncelenmesi (Çekmeköy Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
Sayfa Sayısı
147
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte giderek kullanımı artan ve hayatın vazgeçilmez bir parçası olan internet ve sosyal medya kullanımı özellikle gençler arasında çok yaygındır. Hazırlanan bu çalışmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin sosyal medya tutumlarının siber zorba davranışlarda bulunma ve maruz kalma durumları ile ilişkisinin incelenmesidir. Yapılan araştırmada, özel ve devlet kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin sosyal medyaya ilişkin tutumları ile siber zorbalık ve internet saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma evrenini, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı İstanbul İli Anadolu Yakası Çekmeköy İlçesinde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren özel ve resmi ortaöğretim kurumlarında eğitim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma 10 okulda yer alan 779 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın bulguları değerlendirildiğinde, Sosyal Medya Tutum Ölçeği alt boyut ve toplam puanları ile Siber Zorbalık ve İnternet Saldırganlığı Tarama Ölçeği alt boyutları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılan Pearson Çarpım Momentler Korelasyon Analizi sonucunda, Sosyal Medya Tutum Ölçeği toplam puanı ile Siber Zorbalık ve İnternet Saldırganlığı Tarama Ölçeği alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Sosyal Medya Tutum Ölçeği alt boyutlarından Sosyal Yetkinlik ve Paylaşım İhtiyacı ile Siber Zorbalık ve İnternet Saldırganlığı Tarama Ölçeği alt boyutlarından Siber Zorbalık Mağduru Olma ve Siber Zorba Olma arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Sosyal Medya Tutum Ölçeği alt boyutlarından Öğretmenlerle İlişki ile Siber Zorbalık ve İnternet Saldırganlığı Tarama Ölçeği alt boyutlarından Siber Zorbalık Mağduru Olma ve Siber Zorba Olma arasında ilişki olmadığı bulunmuştur. Sosyal Medya Tutum Ölçeği Sosyal İzolasyon alt boyutu ile Siber Zorbalık ve İnternet Saldırganlığı Tarama Ölçeği alt boyutlarından Siber Zorbalık Mağduru Olma ve Siber Zorba Olma arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Yine bu araştırma ile Sosyal Medya Tutum Ölçeği ile Siber Zorbalık ve İnternet Saldırganlığı Tarama Ölçeğinin demografik değişkenlere göre nasıl değişim gösterdiği de ortaya konmuştur. Yapılan bu araştırma sayesinde ortaya çıkan ilişkiler çok detaylı bir şekilde analiz edilerek çözüm yolları ve korunma yolları konusunda çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

İlhan, Aslı Ümmetler, Ortaöğretim Öğrencilerinin Siber Zorbalık ve İnternet Saldırganlık Düzeyleri ile Sosyal Medyaya İlişkin Tutumlarının İncelenmesi (Çekmeköy Örneği), Yeditepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2016, Yüksek Lisans, pdf.