İlköğretim Okulu Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Genel ve Mesleki Ortaöğretim Kurumlarına Yönelmelerini Etkileyen Faktörler (Çanakkale İli Örneği)

TEZ

İlköğretim Okulu Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Genel ve Mesleki Ortaöğretim Kurumlarına Yönelmelerini Etkileyen Faktörler (Çanakkale İli Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
249154
Sayfa Sayısı
176
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırma, Türk Eğitim Sistemi içerisinde ilköğretim okulu sekizinci sınıf öğrencilerinin genel ve mesleki ortaöğretim kurumlarına yönelmelerinde etkili olan iç ve dış faktörlerin, ne derece belirleyici olduklarının incelendiği betimsel bir alan taramasıdır. İlköğretim okulu sekizinci sınıf öğrenci görüşleri ile sınırlandırılan bu çalışmada, bireyin mesleki eğilimlerine göre ortaöğretim seçimi sürecindeki yeterlilik ve eksikliklerin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırmanın amacına ulaşması için geliştirilen anket, 300 öğrenciye uygulanmıştır. Anketin birinci bölümünde kişisel bilgileri içeren 8 adet soruya, ikinci bölümde ise öğrencilerin mesleki yönelimlerine bağlı olarak; devam edecekleri ortaöğretim kurumu tercihinde, hangi faktörlerin etkili olduğunun belirlenmesine yönelik 44 maddelik ifadeye yer verilmiştir. Anketin birinci bölümünde yer alan kişisel bilgilerle ilgili frekanslar, yüzdeler, aritmetik ortalamalar bulunmuştur. Anketin ikinci bölümünde yer alan görüşlere ait verilerin analizinde ise; her bir sorunun frekans ve yüzde değerleri bulunarak çizelgeler halinde düzenlenmiştir. Çalışmada SPSS 13 paket programı ve istatistiksel yöntemlerden t-testi, one way ANOVA ve LSD testi kullanılmış, gruplar arasındaki anlamlılık testlerinde p= 0,05 düzeyi esas alınmıştır. Araştırma sonucunda, önceden belirlenen alt amaçlara bağlı olarak anket maddeleri boyutlandırılarak, çizelgeleştirilmiş ve yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin genel ve mesleki ortaöğretim kurumlarına yönelmelerini etkileyen faktörlere ilişkin boyutlardan aile, okul, psikolojik ve sosyolojik ihtiyaçlar ve profesyonel rehberlik örgütlerinin diğer boyutlara göre daha fazla etkili olduğu tespit edilmiştir. Nihai olarak, araştırma kapsamında elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve sonuçlara ilişkin bazı önerilerde bulunulmuştur.

Özakca, İsmail, İlköğretim Okulu Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Genel ve Mesleki Ortaöğretim Kurumlarına Yönelmelerini Etkileyen Faktörler (Çanakkale İli Örneği), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008, Yüksek Lisans, pdf.