Family, School and Neighbourhood Influences on The Educational Attainment of Youth: Güzelyaka Case Study (Ailenin, Okulun ve Mahallenin Gençlerin Eğitim Düzeylerine Etkisi: Güzelyaka Örneği)

TEZ

Family, School and Neighbourhood Influences on The Educational Attainment of Youth: Güzelyaka Case Study (Ailenin, Okulun ve Mahallenin Gençlerin Eğitim Düzeylerine Etkisi: Güzelyaka Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
228426
Sayfa Sayısı
110
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışmanın amacı gecekondu mahallelerinde yaşayan gençlerin eğitim düzeylerine ailenin, okulun ve mahallenin etkisini incelemektir. Bu amaçla Ankara'nın Güzelyaka gecekondu mahallesinde otuz iki gençle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Gecekondu alanları daha çok yoksullukla mücadele eden ya da yoksulluğu hayatlarının belirli dönemlerinde yaşamış çalışan sınıfların ikamet ettiği, kaliteli kamu hizmetlerinden yoksun olan yerleşim yerleridir. Diğer yandan, bu mahallelerde akrabalık ve hemşerilik temelindeki güçlü ilişkiler mahallede yaşayan ailelerin dezavantajlı koşullara karşı durma stratejileri geliştirmelerine yardım etmektedir. Bu tez boyunca gençlerin yaşadığı dezavantajlı mahalle ile olan etkileşimi, mahalle çevresindeki okulların ve ailelerinin gençlerin eğitim sonuçlarını nasıl etkilediğini tartışmaya çalıştım. Bu çalışmada gecekondu mahallelerinin kendine özgü yapısı ve çalışan sınıfın kendi içindeki farklılıklarına rağmen gençler arasında çok belirgin eğitim seviyesi farklılıkları görülmemiştir. Bu durumun temel sebepleri ailede yaşanmış ya da halen yaşanmakta olan yoksulluk özellikle geçlerin okulu erken bırakmalarına, mahalledeki arkadaş grubu ile olan etkileşim okulda daha fazla devamsızlık yapmalarına, kaliteli eğitimden yoksun olan mahalle çevresindeki okullar gençlerin rekabetçi eğitimin dışında olmalarına yol açmaktadır. Bununla birlikte, yoksulluk, dezavantajlı mahalle şartları ve güçlü aile ilişkileri birlikte düşünüldüğünde gecekondu mahallelerinde oluşmuş kültür eğitimin ikincil durumunu yeniden üretmektedir. Ancak, aileler mahallede daha uzun kaldıkça, yaşam standartları iyileştikçe ve çekirdek aile yaşamına doğru yaklaştıkça ailelerin eğitim pratikleri değişmektedir. Erken gelen göçmen aileler arasında genç ebeveynler okula daha düzenli dahil olmakta, çocuklarına daha çok kişisel çalışma ortamı ayırmaktadırlar.

Kaya, Gökhan, Family, School and Neighbourhood Influences on The Educational Attainment of Youth: Güzelyaka Case Study (Ailenin, Okulun ve Mahallenin Gençlerin Eğitim Düzeylerine Etkisi: Güzelyaka Örneği), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008, Yüksek Lisans, pdf.