Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimlerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi (Niğde İli Örneği)

MAKALE

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimlerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi (Niğde İli Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Makale Türü
Dergi Bölümü
Dergi Adı
Sayı No
1
Yıl
Sayfa Aralığı
27-36
Kategori
Makale Özeti
Bu çalışmada, beden eğitimi ve spor alanında eğitim gören öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimlerinin tespit edilmesi ve bazı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu gönüllü katılım koşuluyla rastgele seçme yöntemi kullanılarak seçilen toplam 295 (148 Kadın ve 147 Erkek) katılımcıdan oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ile birlikte Facione (1990) tarafından geliştirilen, Kökdemir (2003) tarafından Türkçe ’ye uyarlaması yapılan Kaliforniya Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği (The California Critical Thinking Disposition Inventory) kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara incelendiğinde katılımcıların toplam ölçeğe ilişkin eleştirel düşünme eğilimi aritmetik ortalaması X =217,28 (ss=23,20) olarak belirlenmiştir. Cinsiyete değişkenine göre kadınların eleştirel düşünme eğilimi toplam puan ortalamaları daha yüksek bulunurken alt boyutlar açısından anlamlı fark yoktur. Öğrencilerin okudukları bölüme göre eleştirel düşünme eğilimleri incelendiğinde sadece meraklılık ve doğruyu arama alt boyutlarında anlamlı fark bulunmuştur. Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin meraklılık puan ortalaması Spor Yöneticiliği ve Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencilerine göre anlamlı olarak daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Doğruyu arama alt ölçeğinde ise Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencilerinin Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinden anlamlı düzeyde daha yüksek puan ortalamasına sahip olduğu belirlenmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar literatür bilgileri ışığında karşılaştırmalı olarak tartışılmıştır. Sonuç olarak, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu programlarından mezun olan öğrencilerin büyük oranda eleştirel düşünme becerilerine sahip olabilmeleri için kullanılan bu tür programların öğrencilerini yönlendirecek niteliğe sahip olmaları gerekmektedir.

Mutlu, Fatih - Polat, Ercan - İlçin, Mustafa - Kalkan, Tuğba, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimlerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi (Niğde İli Örneği), Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 1, 2016, 27-36, .