Spor ve Sağlık Alanında Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerinin Algılanmış Stres Seviyeleri ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının İncelenmesi (Kahramanmaraş İli Örneği)

TEZ

Spor ve Sağlık Alanında Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerinin Algılanmış Stres Seviyeleri ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının İncelenmesi (Kahramanmaraş İli Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
424774
Sayfa Sayısı
74
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırmanın amacı, spor ve sağlık alanlarında öğrenim gören üniversiteli öğrencilerin sağlığı geliştirici davranış düzeyleri, algılanmış stres düzeylerini belirleyerek algılanmış stress düzeyleri ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasında ilişki olup olmadığını farklı değişkenlere göre belirlemektir. Araştırmaya yaşları 17-28 yaş arasında 447 kız, 197 erkek olmak üzere toplam 644 üniversite öğrencisi katılmıştır. Katılımcılara uygulanan sosyo-demografik veri toplama formu üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm demografik özellikleri belirlemek amacıyla oluşturulan 14 sorudan oluşmaktadır. Diğer bölümlerde ise sağlığı geliştirici davranış düzeylerini belirlemek amacıyla "Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği" ve algılanmış stres düzeylerini belirlemek amacıyla "Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ-10)" kullanılmıştır. Alfa 0.05 seviyesi anlamlı olarak kabul edilmiştir. Öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre algılanmış streslerinde anlamlı farklılık görülmüştür (p<0,05). Sağlığı geliştirici davranış düzeylerinde ise "Sağlık Sorumluluğu" alt boyutu dışında diğer alt boyutlarda anlamlı farklılık görülmüştür (p<0,05). Kız öğrencilerin "Sağlığı Geliştirici Davranış Düzeyleri" ölçeğinin tüm alt boyutları ile okul bağımsız değişkeni arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Erkek öğrencilerin "Sağlığı Geliştirici Davranış Düzeyleri" ölçeğinin "Sağlık Sorumluluğu" ve "Beslenme" alt boyutları ile okul bağımsız değişkeni arasında bir farklılık bulunamamış (p>0,05), diğer alt boyutları arasında ise anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05). Kız ve erkek öğrencilerin "Algılanmış Stres Puanları" ölçeğinden elde edilen sonuçlar ile okul bağımsız değişkeni arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, algılanmış stres düzeyleri ve sağlığı geliştirici davranış düzeyleri cinsiyet ve okul değişkenine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Sağlığı geliştirici davranış düzeyleri kız ve erkek öğrencilerde farklı alt boyutlarda anlamlı değişim göstermiştir. Sağlığı geliştirici davranış düzeyleri ölçeğinin alt boyutlardaki puanları bakımından BESYO öğrencilerinin ortalamaları anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur.

Ekiz, Özlem, Spor ve Sağlık Alanında Öğrenim Gören Üniversite Öğrencilerinin Algılanmış Stres Seviyeleri ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının İncelenmesi (Kahramanmaraş İli Örneği) , Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016, Yüksek Lisans, pdf.