The Relationship Between Distributed Leadership, Enabling School Structure, Teacher Collaboration, Academic Optimism And Student Achievement: A School Effectiveness Model (Paylaşılan Liderlik, Kolaylaştırıcı Okul yapısı, Mesleki işbirliği, Akademik İyimserlik ve Öğrenci Başarısı Arasındaki İlişki: Bir Okul Etkililiği Modeli)

TEZ

The Relationship Between Distributed Leadership, Enabling School Structure, Teacher Collaboration, Academic Optimism And Student Achievement: A School Effectiveness Model (Paylaşılan Liderlik, Kolaylaştırıcı Okul yapısı, Mesleki işbirliği, Akademik İyimserlik ve Öğrenci Başarısı Arasındaki İlişki: Bir Okul Etkililiği Modeli)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
439102
Sayfa Sayısı
169
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışmanın amacı, öğrenci başarısı ile paylaşılan liderlik, kolaylaştırıcı okul yapısı, mesleki işbirliği ve akademik iyimserlik değişkenlerini içeren bir grup okul seviyesi değişken arasındaki ilişkiyi inceleyen bir okul etkililiği modelini test etmektir. Çalışmada kullanılan veri, Adana ilinin 3 ilçesinden toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini rastgele seçilmiş olan 40 resmi okuldan 23053 öğrenci ve 426 öğretmen teşkil etmektedir. Çalışma amaçları doğrultusunda, HLM7 programı kullanılarak Hiyerarşik Lineer Modelleme (HLM) analizi yapılmıştır. HLM öğrenci düzeyindeki verileri onların kayıtlı bulundukları okullara gruplayarak verinin çok düzeyli doğasına uygun bir analiz yapılmasına olanak sağlamıştır. HLM sonuçları akademik iyimserlik değişkeninin alt boyutu olan öğretmenlerin kolektif öz yeterliğinin diğer değişkenlere kıyasen okullar arası öğrenci başarısı farklılıkları ile en güçlü ilişkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca, aileye ve öğrenciye olan güven ve engelleyici bürokrasi yapısı değişkenlerinin de okullar arası başarı farkı ile anlamlı bir ilişki içinde olduğu gözlemlenmiştir. Bunların dışında, paylaşılan liderlik, mesleki işbirliği, kolaylaştırıcı okul yapısı ve akademik vurgu değişkenleri ile okullar arası başarı farklılıkları arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir. Önerilen HLM modeli okullar arası öğrenci başarı farklılıklarının 60.5%'ini açıklamış ve toplam varyasyon içerisinde açıklanmayan okullar arası farklılıkları 7.44% değerine düşürmüştür. Genel olarak değerlendirildiğinde, çalışma sonuçları öğretmenlerin fark yaratacağına olan inançlarının üzerine daha fazla düşülmesi gerektiğini göstermektedir. Ayrıca, okul-aile ilişkilerinin geliştirilmesinin öğrenci başarısını artırmada etkili olabileceği sonuçlar bağlamında öne sürülebilir. Ek olarak, akademik iyimserlik ve engelleyici bürokrasi gibi kavramların öğrenci başarısına etkileri konusunda özellikle Türkiye gibi merkeziyetçi eğitim sistemine sahip ülkelerde farklı ülkelerde olduğu gibi geçerliliklerinin sağlanması için bir revizyona ihtiyaçları olduğu söylenebilir.

Oldaç, Yusuf İkbal, The Relationship Between Distributed Leadership, Enabling School Structure, Teacher Collaboration, Academic Optimism And Student Achievement: A School Effectiveness Model (Paylaşılan Liderlik, Kolaylaştırıcı Okul yapısı, Mesleki işbirliği, Akademik İyimserlik ve Öğrenci Başarısı Arasındaki İlişki: Bir Okul Etkililiği Modeli), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016, Yüksek Lisans, pdf.