Genel Liselerde Okuyan Öğrencilerin Denetim Odağı ve Güdülenme Düzeyleri ile Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Başarıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Gaziantep Örneği)

TEZ

Genel Liselerde Okuyan Öğrencilerin Denetim Odağı ve Güdülenme Düzeyleri ile Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Başarıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Gaziantep Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
87494
Sayfa Sayısı
115
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışmada Gaziantep İli merkez ilçelerinde bulunan genel liselerde okuyan lise son sınıf öğrencilerinin güdülenme düzeyleri ve denetim odağı algıları ile akademik başarıları arasındaki ilişkinin saptanması amaçlandı. Bu amaçla, 660 öğrenciye Rotter'ın İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği ve Güdülenme Düzeyi Ölçeği uygulandı. Bilgi noksanlığı nedeniyle 113 öğrenci değerlendirme dışı bırakıldı. Değerlendirmeye alınan 547 öğrencinin 248'i kız, 299'u erkeklerden oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde "Pearson Moment Korelasyon ile ANOVA" testi teknikleri ve "Aritmetik Ortalama" verileri kullanıldı. Elde edilen sonuçlara göre, öğrencilerin içsel güdülenmeleri ile akademik başarıları arasında.01 düzeyinde anlamlı bir ilişki olduğu (r=.52). dışsal güdülenmeleri ile akademik başarıları arasında ise.05 düzeyinde anlamlı bir ilişki olmadığı (r=.08) saptandı. Kız ve erkek öğrencilerin güdülenme düzeyleri arasında; dışsal güdülenmede anlamlı bir fark bulgulanmamış iken (F= 1.10; p>05), içsel güdülenme boyutunda kızların lehine.01 düzeyinde anlamlı bir farklılık gözlendi (F= 23.32; p>01). Akademik başarılan düşük ve yüksek düzeyde olan öğrencilerin güdülenme düzeyleri arasında da akademik başarıları yüksek öğrencilerin lehine anlamlı bir farklılık belirlendi (F= 154.63; p>01). T.C. yüksek öğretim Öğrencilerin denetim odağı algıları ile akademik başarıları arasında.01 düzeyinde anlamlı bir ilişki olduğu gözlendi (r= -,43; p<01). Elde edilen ilişkinin yönü içsel denetimlilik ile akademik başarı arasında pozitif yönde bir ilişki olduğunu gösterdi. Kız ve erkek öğrencilerin denetim odağı algıları arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmadı (F= 2.18; p>05). Akademik başarıları düşük düzeyde olan öğrenciler ile yüksek düzeyde olan öğrencilerin denetim odağı algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlendi (F= 78.12; p<01). Öte yandan, öğrencilerin güdülenme düzeyleri ile denetim odağı algıları arasındaki ilişkiye bakıldığında; içsel güdülenme ile içsel denetimlilik arasında anlamlı bir ilişki olduğu (r= -.36; p<01) ve dışsal denetimlilik ile dışsal güdülenme arasında.01 düzeyinde olmamakla birlikte yine anlamlı bir ilişki olduğu saptandı (r= 12; p<05).

Yağcı, Fatma, Genel Liselerde Okuyan Öğrencilerin Denetim Odağı ve Güdülenme Düzeyleri ile Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Başarıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Gaziantep Örneği), Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1999, Yüksek Lisans, pdf.