A Study of Student Drop-Out at Open High School: Reasons and Recommendations (Açıköğretim Lisesi Öğrencilerinin Öğrenimi Terk Etme Nedenleri ve Öneriler)

TEZ

A Study of Student Drop-Out at Open High School: Reasons and Recommendations (Açıköğretim Lisesi Öğrencilerinin Öğrenimi Terk Etme Nedenleri ve Öneriler)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
62852
Sayfa Sayısı
81
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışma, Açıköğretim Lisesi (AÖL) öğrencilerinin öğrenimlerini yanda bırakma nedenlerini incelemek ve AÖL'nin uygulamalarının iyileştirilmesi için bazı öneriler geliştirmek amacıyla yapılmıştır.. AÖL öğrencilerinin öğrenimlerini yanda bırakma ve okulu terk etme nedenlerini ve öğrencilerin öğrenimlerini sürdürmek için AÖL'den beklentilerinin neler olduğunu araştırmak amacıyla, 14 soruluk bir anket hazırlanmıştır. Anket, Ankara'da oturan ve tasdiknamelerini almak için AÖL yönetim binasına bizzat gelen kişilere uygulanmıştır. Anketi dolduran 59 kişi, bu çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Anketin ilk bölümü cinsiyet, medeni durum, yaş, meslek, ortaokulu tamamlama şekli, basan durumu, eğitim süresi gibi kişisel bilgileri içeren sorulardan; ikinci bölümü ise, öğrenimi terk etme nedenleri ile kurumla nasıl bir iletişim kurmak istediklerine yönelik sorulardan oluşmaktadır. Çalışma, öğrencilerin AÖL'ne başvurma nedenlerinin "orta öğrenimi tamamlama isteği" üzerinde yoğunlaştığım göstermektedir. Ayrıca, "üniversiteye devam etme" ve "bilgilerini geliştirme arzulan" da önemli nedenler arasında yer almaktadır. Çalışmanın sonuçlan, öğrenimi terk etme nedenleri arasında kişisel nedenlerin yanı sıra, yönetsel ve yapısal sorunların dikkat çekecek kadar belirgin olduğunu göstermektedir. Bu sorunların çözümü, uygulanmakta olan yönetmeliğin bazı maddelerinin (ör: 36. madde) öğrencilerin gereksinimlerine göre yeniden gözden geçirilmesinde ve yüz yüze eğitimin gerçekleştirilmesinde yatmaktadır. Bu çalışmada AÖL, bir uzaktan eğitim modeli olarak irdelenmiş; uzaktan eğitimin en önemli tamamlayıcıları olarak AÖL yönetmeliğinde de yer alan yönetim danışmanlığının, rehberliğin, iki yönlü etkileşimli iletişimin ve yüz yüze eğitimin uygulanmaya konmasının gerekliliği vurgulanmıştır.

Adıyaman, Zehra, A Study of Student Drop-Out at Open High School: Reasons and Recommendations (Açıköğretim Lisesi Öğrencilerinin Öğrenimi Terk Etme Nedenleri ve Öneriler), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1997, Yüksek Lisans, pdf.