The Relationship Among Emotional Intelligence, Psychological Adjustment and Behavior Problems During Adolescence (Ergenlerde Duygusal Zeka, Ruhsal Uyum ve Davranış Problemleri Arasındaki İlişki)

TEZ

The Relationship Among Emotional Intelligence, Psychological Adjustment and Behavior Problems During Adolescence (Ergenlerde Duygusal Zeka, Ruhsal Uyum ve Davranış Problemleri Arasındaki İlişki)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
206292
Sayfa Sayısı
121
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Tez Özeti Şengül Hafızoğlu, Ergenlerde Duygusal Zeka, Ruhsal Uyum ve Davranış Problemleri Arasındaki İlişki Bu çalışmanın amacı, 16-17 yaş grubu ergenlerde duygusal zeka, ruhsal uyum/uyumsuzluk ve davranış problemleri ilişkisini araştırmaktır. Buna ilaveten, çalışmada davranış sorunlarının olası belirleyici etmenlerine de bakılmıştır. Toplam 84 katılımcıdan 41 tanesi kadın, 43 tanesi erkektir. Duygusal zeka Bar-On tarafından 1997'de geliştirilen Bar-On Duygusal Zeka Envanteri (Bar-On EQ-i) ile, genel ruhsal uyum/uyumsuzluk Rohner'in 1971 yılında geliştirdiği Kendini Değerlendirme Envanteri (PAQ) ile ve davranış sorunları Conners' ın 1969 yılında geliştirdiği Conners' Öğretmen Derecelendirme Ölçeği (CTRS-28) ile ölçülmüştür. Çalışmadan elde edilen sonuçlarda; duygusal zeka ve davranış sorunları arasında anlamlı ve negatif bir ilişki saptanmıştır (r= -.25, p<.05). Analizlerde, duygusal zeka ve ruhsal uyum, ve ruhsal uyum ve davranış sorunları arasındaki ilişki anlamlı değildir. Bar-On EQ-i ile ölçülen duygusal zeka ve PAQ ile ölçülen ruhsal uyum/uyumsuzluk alt ölçekleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Yapılan regresyon analizlerinde davranış sorunlarını belirlemede, genel not ortalamasının en güçlü değişken olduğu, onu sırası ile kişilerarası ilişkiler alt testi (Bar-On EQ-i), öz saygı alt testi (Bar-On EQ-i) ve iyimserlik alt testi (Bar-On EQ-i) takip etmektedir. Çalışmanın sonuçları eğitim-öğretim programlarının düzenlenmesinde duygusal okuryazarlık ne duygusal zeka dikkate alınabilir. Duygusal zeka puanı daha yüksek olan öğrenciler, kendilerinin ve diğerlerinin duygularını anlamada, kişiler arası ilişkilerde, sorunları en etkin şekilde çözmede ve dürtülerini kontrol etmede diğerlerine göre daha iyidir (Goleman, 1995). Psikolojik danışmanlar ve rehberler, yaptıkları programlarda duygusal zekaya daha fazla yer vererek, davranış sorunlarının görülme sıklığını azaltabilir, olumlu kişiler arası ilişkiler, empati ve etkin problem çözme becerilerini destekleyebilirler.

Hafızoğlu, Şengül, The Relationship Among Emotional Intelligence, Psychological Adjustment and Behavior Problems During Adolescence (Ergenlerde Duygusal Zeka, Ruhsal Uyum ve Davranış Problemleri Arasındaki İlişki), Boğaziçi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007, Yüksek Lisans, pdf.