Öğrencilerin Mesleki İlgi Alanları ve Ailenin Meslek Seçimine Etkisi(Bolu İli Özel Dersanelerde Üniversiteye Hazırlık Kursu Gören Öğrenciler Üzerinde Bir Araştırma)

TEZ

Öğrencilerin Mesleki İlgi Alanları ve Ailenin Meslek Seçimine Etkisi(Bolu İli Özel Dersanelerde Üniversiteye Hazırlık Kursu Gören Öğrenciler Üzerinde Bir Araştırma)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
214445
Sayfa Sayısı
96
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırmanın amacı, Bolu ili özel dershanelerinde üniversiteye hazırlık kursu gören öğrencilerin mesleki ilgi alanlarını ve ailenin meslek seçimine etkilerini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemi, Bolu ili özel dershanelerde üniversiteye hazırlık kursu gören, 100 kız, 42 erkek toplam 142 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma 2 özel dershanede gerçekleşmiştir. Araştırmada veri toplama amacıyla kullanılan Musa Sahin'in anketindeki Aile ve Meslek ile ilgili sorulardan oluşmaktadır. Verilerin analizinde frekans ve yüzde hesaplamaları kullanılmıştır. Araştırmada su sonuçlara ulaşılmıştır: 1. Bolu ili özel dershanelerinde üniversiteye hazırlık kursu gören öğrencilerin mesleki ilgi alanları incelendiğinde, öğrencilerin okul türleri ile mesleki ilgi alanları arasında ilişki olduğu görülmüştür. Öğrencilerin mesleki ilgi alanında çalışabilme durumuna bakıldığında, öğrenciler ileride mesleklerini yapabileceklerine inanmaktadırlar. Seçtikleri mesleklerin is imkanları bakımından, öğrenciler, hem özel 2 hem kamu sektöründe iş imkanı bulabileceklerini; seçtikleri meslekleri uygulayabilmeleri açısından ise; öğrencilerin, seçtikleri meslekle ilgili okulu kazanmalarına bağlı olarak uygulayabileceklerini düşündükleri görülmüştür. Öğrencilerin seçtikleri mesleklerin onlara uygun olup olmadığına karar vermeleri açısından, kendi kisilik özelliklerinden, yeteneklerinden ve kazandıkları başarılardan dolayı uygun olduğu belirlenmiştir. 2. Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini belirlemede okulda ve dershanede yetenek testi uygulandığı, seçtikleri mesleklerle ilgili, % 53,3'ünün biraz bilgisinin olduğu, % 38,7'sinin yeterli bilgisinin olduğu, meslek seçme ve belirleme anketleri doldurdukları ve okulda yapılan konferanslara katıldıkları görülmüştür. Öğrencilerin meslek belirleme dönemleri ise; Lise 1-2-3' tür. Meslek seçimlerinde yön veren kişilerin olduğu ve örnek alma nedenlerin de ise, seçtikleri kişilerin mesleki başarılarının etkili olduğu görülmüştür. 3. Öğrencilerin ailelerinin meslek seçimine bakısı, seçtikleri meslek ile ilgili araştırma ve inceleme yapmalarını ve meslekler konusunda birlikte araştırıp tartışarak karar vermeleri seklindedir. Ailelerin yüksek öğretim konusundaki düşünceleri ise, yüksek öğretimin ekonomik rahatlık sağlayacağı düşüncesi nedeniyle çocuklarının mutlaka bir üniversite okumaları gerektiğine inanmaktadırlar. Ailenin meslek seçiminde değer verdiği kriterler ise; çocuklarının seçtikleri mesleklerde kendilerine sağlayacağı ekonomik imkanları, ilgi ve yeteneklerini ön planda tutarak seçim yapmalarıdır. Ailenin meslek seçiminde sağladığı imkanlar; çocuklarını üniversiteye hazırlık kursuna gönderdikleri, özel ders aldırabildikleri, çocuklarının meslek seçimlerin de onlara güvendikleri ve çocuklarına meslek seçiminde yardımcı oldukları görülmüştür.

Bekleviş, Fatmagül, Öğrencilerin Mesleki İlgi Alanları ve Ailenin Meslek Seçimine Etkisi(Bolu İli Özel Dersanelerde Üniversiteye Hazırlık Kursu Gören Öğrenciler Üzerinde Bir Araştırma), Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007, Yüksek Lisans, pdf.