SİLİNECEK Polis Okulu Öğrencilerinin Başarı Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi (Diyarbakır A. Gaffar Okkan ve Bursa Polis Okulu örnekleri)

TEZ

SİLİNECEK Polis Okulu Öğrencilerinin Başarı Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi (Diyarbakır A. Gaffar Okkan ve Bursa Polis Okulu örnekleri)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
137174
Sayfa Sayısı
108
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırma, "Polis Okulu öğrencilerinin basan düzeylerinin zihinsel olmayan bazı faktörler yönünden incelenmesi" amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evreni ve örneklemini, 2000-2001 öğretim yılında Diyarbakır A. Gaffar Okkan Polis Okulu ve Bursa Polis Okulunda öğrenim gören 956 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplamak amacıyla hazırlanan anketin geliştirilme aşamasında Özgüven (1974), Ulular (1997), Gider (2000), Arslantaş'ın (2001) benzer nitelikteki veri toplama araçları incelenmiştir. Araştırmada bağımlı değişken olarak Polis Okulu Öğrencilerinin başarı durumları, bağımsız değişken olarak öğrencilerin başarılarım düzeylerini etkileyen faktörler incelenmiştir. Elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS (Statistical Package for the Social Science) for Windows 9.0 istatistik programı kullanılarak çözümlenmiştir. Verilerin analizinde X2 (kaykare) testi uygulanmış, X2 testinin uygulanamadığı durumlarda ise yüzde tekniğinden yararlanılarak yorumlar yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda şu bulgular elde edilmiştir. 1. Öğrencilerin mezun oldukları okul türleri, lise mezuniyet dereceleri, anne ve babalarının sağ ya da ölü olmaları, babalarının öğrenim durumu, yüksek öğrenim gören veya yüksek öğrenimden mezun olan kardeş sayısı, ailelerinin aylık gelirleri, polis okulunda öğrenci olmaktan memnun olmaları, ders dışı sosyal ve kültürel faaliyetlere katılmaları, aile bireylerinin birbirleriyle ilişkileri, anne ve babalarının birbirleriyle ilişkileri, aileleriyle ilişkileri, genellikle sahip oldukları moral durumları, öğretmenleriyle ilişkileri, polislik mesleğini tercih ediş nedenleri ile başarılan arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. 2. Öğrencilerin cinsiyetleri, medeni durumları, yaşlan, ailelerinin kalabalık oluşu, kardeş sayısı, liseden mezun olduktan sonra öğrenime verdikleri ara, en uzun süre oturdukları yerleşim birimi, annelerinin öğrenim durumu, aylık harcadıktan para, harcamalarının ihtiyaçlarım karşılama durumu, yapacağı faaliyet ve çalışmaları önceden planlamaları, basan sıralamasında ilk ona girmek için gösterdikleri çaba, derslere karşı tutumları ile başarılan arasında anlamlı bir fark saptanmıştır.

Yaz, H. İbrahim, SİLİNECEK Polis Okulu Öğrencilerinin Başarı Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi (Diyarbakır A. Gaffar Okkan ve Bursa Polis Okulu örnekleri), Dicle Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2003, Yüksek Lisans, pdf.