Okul, Okul Aile Birliği ile Ana-Babaların ve Velilerin Eğitim Beklentisi (Ömer Seyfettin Lisesi ve Hamdullah Suphi İlköğretim Okulu Örneği)

TEZ

Okul, Okul Aile Birliği ile Ana-Babaların ve Velilerin Eğitim Beklentisi (Ömer Seyfettin Lisesi ve Hamdullah Suphi İlköğretim Okulu Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
94572
Sayfa Sayısı
102
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu araştırmada, okul aile birliği-veli iletişimi, velilerin eğitim beklentileri, aile eğitiminde okul aile birliğinin (OAB) işlevi ve önemi saptanarak; velilerin konuyla ilgili düşünce, görüş ve tutumlarım belirlemek, bu konuda bir değerlendirme yapılarak bir öneri geliştirmek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini Hamdullah Suphi ilköğretim Okulu ve Ömer Seyfettin Lisesi’nin velileri oluşturmuştur, örneklem, toplam 337 öğrenci velisi üzerinden "Orantılı Tabakalı Örneklem Tekniği" ile belirlenmiş; yüz yüze görüşme yoluyla ve 337 geçerli anketle % 100'lük uygulama oranına ulaşılmıştır. Araştırmanın temel bulguları şöyledir: 1. Tüm grup içinde okur-yazar olmayan ve sadece okur-yazar olanlar küçük bir oran oluştururken ortaokuldan başlayarak öğrenim düzeyi genel toplam içinde yüksektir. 2. Veliler, okul-aile işbirliğinin geliştirilmesi konusunda etkili çalışma, kararlara kanlım, iletişim ve güç olma bilincinin geliştirilmesini önermektedir. Bu önerilerin öncelikleri kadın ve erkek velilere göre değişebilmektedir. 3. Veliler, duyarsızlık, aileleri eğitecek yayınların yeterli olmaması, konunun basında yer almaması ve velileri eğitecek bir kurumun olmaması yüzünden "veliler suçlanıyor ama eğitilmiyor" yargısına katılmaktadır. Kadın ve erkek velilere göre bu nedenlerin yer değiştirdiği görülmekle birlikte her iki cins de duyarsızlığı en temel neden olarak îr. 4. Velilerin büyük bir çoğunluğu (% 93. 77), OAB'ni aile eğitimini gerçekleştirmede yetersiz bulmaktadır. Yine de OAB tarafından gerçekleştirilebilecek eğitim yöntemleri konusunda düzenli görüşme yapılması, düzenli toplantı yapılması, bilimsel etkinlik düzenlenmesi, bülten çıkarılması ve bireysel eğitim yapılması biçiminde görüş bildirmektedir. Bu öneriler öğrenim durumuna, cinsiyete ve okul türüne göre farklı sıralanabilmektedir.

Oğan, Münevver, Okul, Okul Aile Birliği ile Ana-Babaların ve Velilerin Eğitim Beklentisi (Ömer Seyfettin Lisesi ve Hamdullah Suphi İlköğretim Okulu Örneği), Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2000, Yüksek Lisans, pdf.