İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Ders Başarılarını Etkileyen Kişisel, Sosyo-Ekonomik ve Okul Kaynaklı Faktörlerin İncelenmesi (Konya İli Akşemseddin İ. O. Örneği)

TEZ

İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Ders Başarılarını Etkileyen Kişisel, Sosyo-Ekonomik ve Okul Kaynaklı Faktörlerin İncelenmesi (Konya İli Akşemseddin İ. O. Örneği)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
291229
Sayfa Sayısı
112
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışma, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin ders başarılarını etkileyen kişisel, sosyo-ekonomik ve okul kaynaklı faktörlerin literatür çerçevesinde neler olduğunun ortaya konulmasını ve bu faktörlerin etkileme düzeylerinin belirlenmesini amaçlayan bir istatistik uygulama çalışmasıdır. Verilerin analizinde SPSS 15.0 ve MS-P T11.0 paket programları kullanılmıştır. Çalışmada kullanılacak veriler öğretmen ve öğrencilere sunulun anketler yardımıyla elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizi yapılırken grup ortalamalarının testinde varyansların eşitliği varsayımı sağlandığında tek-yönlü varyans analizi, aksi halde parametrik olmayan Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Varyansların eşitliği Levene testi ile belirlenmiş olup eşitlik sağlanmadığında parametrik olmayan Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Sürekli değişkenlerin normalliği Kolmogorov-Smirnov (K-S) parametrik olmayan yöntemi ile test edilmiştir. Ayrıca anlamlı sonuçların bulunduğu varyans analizlerinde Post-hoc çoklu karşılaştırma testleri uygulanmıştır. Sürekli değişkenlerin ikili ilişkilerinin belirlenmesinde ise Pearson korelasyon katsayısı ve Spearman korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Öğretmenlerden elde edilen sonuçlara göre, öğrenci başarısını etkileyen faktörlerden ilk 5'i etki sırasına göre; annenin öğrenim düzeyi, ailenin davranışları, öğrencinin yetenek ve becerisi, ailenin ayrı veya beraber yaşaması, öğretmen davranışları olarak sıralanmaktadır. Öğrencilerden elde edilen sonuçlara göre ise; ders çalışma becerisi, cinsiyet, öğrenilmiş çaresizlik, başarı güdüsü, bilgisayar kullanma süresi olarak sıralanmaktadır.

Akkaş, Musa, İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Ders Başarılarını Etkileyen Kişisel, Sosyo-Ekonomik ve Okul Kaynaklı Faktörlerin İncelenmesi (Konya İli Akşemseddin İ. O. Örneği), Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011, Yüksek Lisans, pdf.