Resolving Emotional Conflicts in Healthy Adolescent Population (Sağlıklı Ergen Popülasyonunda Duygusal Çelişki Çözümleme)

TEZ

Resolving Emotional Conflicts in Healthy Adolescent Population (Sağlıklı Ergen Popülasyonunda Duygusal Çelişki Çözümleme)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
343110
Sayfa Sayısı
92
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
Çocukların duygusal, bilişsel ve fiziksel davranışları ergenliğe geçtiklerinde tekrar şekillenmektedir. Literatüre göre, çelişki çözümlemenin önemli bir parçası olan tepki ketlemesinin olgunluğu yaklaşık olarak 14 yaşında sabitlenmeye başlamakta, ve yetişkinlerin hız işleme seviyelerine ise 15 yaşında erişilmektedir. Bildiğimiz kadarı ile Türk popülasyonunda, ergenlerin performansını çelişki çözümleme açısından inceleyen her hangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, arka planda duygusal yüz ifadeleri ile ön planda duygusal yükü bulunan Türkçe kelimelerin kullanılmasıyla, uyumlu ve uyumsuz durumlar yaratarak, ergenlerin duygusal çelişkilerle nasıl başa çıktıklarını ortaya çıkarmak istedik. Bu yeni, Kelime-Yüz Stroop deneyinde, verilen kelimelerin pozitif, negative ya da nötr olduğunu belirtmek için, duygusal kelimeler ile duygusal yüz ifadelerinin arasındaki çelişkinin bastırılmış olması gerekmektedir. Bir başka deney olan klasik Stroop deneyi de bilişsel çelişki çözümlemeyi ölçmek için ayrıca uygulanmıştır. Bizim beklentimiz 14-16 yaş arasındaki ergenlerin duygusal çelişki çözümlemeyi başarabilecekleriydi. Ayrıca, genç yetişkinlerden oluşan kontrol grubunun da, cevap süresi ve doğru cevap sayısı açısından ergenlerden daha iyi bir performans sergileyeceklerini bekledik. Sonuç olarak, her iki denek grubunda da hem klasik Stroop testi hem de Kelime-Yüz Stroop testinde de önemli bir uyumluluk etkisi yakalanmıştır; uyumsuz durumlara kıyasla, uyumlu durumlarda cevap süreleri daha hızlı ve doğru cevap sayısı da daha fazladır. Ancak, performans ölçümlerinde, bilhassa cevaplama süresi ve doğru cevap sayısında, ergenler ve genç yetişkinler arasında pek belirgin bir fark gözlemlenmemiştir. Sonuç olarak, 14-16 yaş arası (orta ergenlik dönemi) ergenler duygusal çelişki çözümlemeyi başarabilmişlerdir, böylece ilk hipotezimiz doğrulanmıştır. Ayrıca, ergenlerin davranışsal sonuçlarının yetişkin seviyesinde bir performansa eriştiğini de ortaya çıkardık. Bildiğimiz kadarı ile, çalışmamız, Türk ergen popülasyonunda duygusal Stroop etkisini inceleyen ilk çalışmadır.

Aruntaş, Meryem Arzu, Resolving Emotional Conflicts in Healthy Adolescent Population (Sağlıklı Ergen Popülasyonunda Duygusal Çelişki Çözümleme), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Enformatik Enstitüsü, 2013, Yüksek Lisans, pdf.