(GENÇLİK ÇALIŞMASI DEĞİL) Les Problèmes De La Fèminitè Dans Les Jeunes Filles De Henry De Montherlant (Henry De Montherlant'ın Genç Kızlar Adlı Romanında Kadın Sorunları)

TEZ

(GENÇLİK ÇALIŞMASI DEĞİL) Les Problèmes De La Fèminitè Dans Les Jeunes Filles De Henry De Montherlant (Henry De Montherlant'ın Genç Kızlar Adlı Romanında Kadın Sorunları)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
145635
Sayfa Sayısı
73
Tez Türü
Yüksek Lisans
Tam Metin (PDF)
Kategori
Tez Özeti
İki savaş arası dönemde yapıtlarını vermeye başlayan Henry de Montherlant Fransız Edebiyatının farklı yazarlarından biridir. Yapıtlarında toplumsal kurallara boyun eğmeyi reddeden ve yaşamına kendisi yön vermek isteyen bireyin çabasını anlatır. Her iki durumda da önemli olan bireyin kendini gerçekleştirmesi, sıradan insan koşulunu aşmasıdır. Montherlant kalabalıkları, genel toplum ve ahlak kurallarını küçümser. Her zaman güçlüğe, tutkuya, tehlikeye, serüvene önem verir. Bunların insanı kusursuzluğa ulaştıracak ve onun yaşamım anlamlandıracak değerler olduğunu düşünür. Bireyciliğe böylesine önem veren yazar, eserini kendi yaşamı ve değerleri çerçevesinde kurmuştur. "Genç Kızlar" 'da, romanın kahramanı, Pierre Costals Montherlant gibi kendini bireyciliğe adamış biridir. Kendi sınırlarını aşmaya, Nietzsche'nin üstün insan modeline ulaşmaya çalışır. Tıpkı yaratıcısı gibi, bu yönelimleri göklere çıkarırken kadını gözden düşürmeye çalıştığını bu çalışmamızda göstermeye çalıştık. Kadının mantık yoksunluğuyla, inatçı bilgisizliğiyle, gerçeği kavramaktaki yetersizliğiyle erkeğe zarardan başka hiçbir şey veremeyeceğini, Montherlant' in bakış açısı doğrultusunda çalışmamızda vurgulamaya çalıştık. Özgürlüğü savunan, bağımlılığı reddeden Costals - Montherlant 'in kadını yadsıyarak kendine dönük bir öznelliğe ulaşmaya çabaladığını gözlemledik. Erkeğin kendini gerçekleştirmeye, özgürleştirmeye çalıştığı oranda kadının kendini bir o kadar alçaltmaya, düşürmeye, bağımlı kılmaya, erkek olmadan bir hiç olduğunu kabul etmeye yöneldiğini belirttik. Kişiliğinde üstün insan olma düşüncesinin, arzusunun izlerini bulabileceğimiz erkeğin, kadın aracılığıyla özgürleşmesinin, kendini aşmasının engellenmeye çalışıldığını vurgulamak istedik. Sonuç olarak, bu yapıtta Montherlant erkekle kadın arasındaki derin uçurumu, kadınların zayıflıklarını, onun deyimiyle bönlüklerini, asla kendileri IV olamayacağı gerçeğini gözler önüne serer. Başka bir kadın düşmanının, Saint Thomas'ın sözü ile noktalayalım: "Şurası saptanmış bir gerçektir ki kadın erkeğin boyunduruğunda yaşamak üzere yaratılmıştır. Kendi başına hiçbir yetkisi yoktur."

Dörtkardeşler, Esra Mary, (GENÇLİK ÇALIŞMASI DEĞİL) Les Problèmes De La Fèminitè Dans Les Jeunes Filles De Henry De Montherlant (Henry De Montherlant'ın Genç Kızlar Adlı Romanında Kadın Sorunları), Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004, Yüksek Lisans, pdf.