Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencilerinin Okul Beklentileri ve Eğitimleri ile Yönlendikleri Meslekler Arasında İlişki (Resim Bölümü Son Sınıf Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma)

TEZ

Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencilerinin Okul Beklentileri ve Eğitimleri ile Yönlendikleri Meslekler Arasında İlişki (Resim Bölümü Son Sınıf Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
52527
Sayfa Sayısı
175
Tez Türü
Doktora
Kategori
Tez Özeti
Bu çalışma, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri resim bölümü son sınıf öğrencilerinin okul beklentileri ve eğitimleri ile yöneldikleri meslekler arasındaki bağlantıyı belirlemeye çalışmaktadır. Araştırma, 1993-1994 eğitim-öğretim yılında mezun veren İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Kütahya illerini kapsamaktadır. Sanat eğitimcisi H. Read "Sanat insanın kendi insanlığını tanımasıdır" der. Sanat eğitimi ile yaratıcılık ve düşünce gücü gelişir. Öğrenciler, olaylara farklı perspektiften bakabilme, görme, araştırma, analiz ve sentez yapabilme özelliklerini kazanırlar. Araştırmada sanat eğitiminin amaçlan, önemi ve gerekliliği vurgulanmıştır. Batıda sanat eğitiminin gelişim aşamaları, bazı Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da eğitim ve öğretimin hedefleri araştırılmıştır. Ayrıca ülkemizde sanat eğitiminin gelişimi ve bugünkü durumu, yaratıcılık ile ilgili genel bilgiler verilerek araştırmanın önemi desteklenmiştir. Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, alanında ilgi ve becerileri olan öğrencilerin yaratıcı, yapıcı ve yorumcu yönlerini geliştirmek amacı ile kurulmuştur. Bu araştırma, öğrenciler tarafından Güzel Sanatlar Liselerinin değerlendirilmesini içermektedir. Araştırmada, okulların eğitim şekli belirlenmeye çalışılmış, öğrencilerin beklentileri ve önerileri ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca öğrencilerin yöneldikleri meslekler ile okullarında verilen eğitim karşılaştırılmıştır. Öğrencilerin beklenti ve önerilerinin okulların başarılarında olumlu rol oynayacağı düşünülmüştür. İÜ Öğrencilerin istekleri, kendilerine ait okul binaları, sanat eğitimine uygun atölyelerdir. Öğretmenlerinin aktif ve yeniliklere açık, okul ve atölye ortamlarının da araştırmalarını destekleyici ortamlar olmasını vurgulamışlardır. Ayrıca sergi, konferans, müze v.b. etkinliklere daha fazla götürülmek istemişlerdir. Öğrenciler okullarındaki dört yıllık eğitim sürecinde kendine güvenen, sanat disiplini kazanan, üretken, düşünen bireyler olduklarını söylemişlerdir. Güzel Sanatlar Liselerinde verilen eğitim öğrencileri olumlu etkilemiş; kişilik gelişimleri, olaylara bakış açıları sanat eğitimi ile daha sağlıklı gelişmiştir. Sonuçta, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri öğrencilerinin aldıkları eğitim ile bağlantılı mesleklere yöneldikleri görülmüştür. Bu seçimlerinde okullarının olumlu etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca araştırmada ortaya çıkan bulgulara göre yorumlar yapılmıştır. Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin başarılarının artmasında önemli görülen noktalar tespit edilerek, çözüm yollan önerilmiştir.

Buyurgan, Serap, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencilerinin Okul Beklentileri ve Eğitimleri ile Yönlendikleri Meslekler Arasında İlişki (Resim Bölümü Son Sınıf Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma), Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996, Doktora.