(2 KEZ GİRİLMİŞ) Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitaplarında Eleştirel Düşünme Eğitimi Üzerine Bir Değerlendirme (Lise 1 ve 2 Örnekleri)

TEZ

(2 KEZ GİRİLMİŞ) Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitaplarında Eleştirel Düşünme Eğitimi Üzerine Bir Değerlendirme (Lise 1 ve 2 Örnekleri)

Yazar/Hazırlayan
Üniversite
Enstitü/Fakülte
Anabilim Dalı
Bölüm
Tez Danışmanı
Tez Yılı
YÖK Tez No
81700
Sayfa Sayısı
192
Tez Türü
Yüksek Lisans
Kategori
Tez Özeti
Türk Dili ve Edebiyatı, duygu, akıl ve uygulama arasında bütünleşmeyi sağlayan etkili bir eğitim biçimidir. Dile dayalı sanatların eğitimini ve bu sanatlar yoluyla kişilik eğitimini gerçekleştirir. Bir yaşam boyu kullanılacak bilgi ve beceriler kazandırır. Yine, anadili bilincinin oluşması, temel dil becerilerinin gelişmesi, estetik beğeni düzeyinin yükselmesi de bu eğitim ile olasıdır. Bu eğitimde temel gereç Türk Dili ve Edebiyatı ders kitaplarıdır ve ne yazık ki dersin içerik, amaç, yöntem gibi sorunlarının yanı sıra, ders kitapları da önemli bir sorun oluşturmaktadır. Mevcut kitaplar, nitelikli bir Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi için önemli kaynaklar olmaktan uzaktır. Bunlar, öğrencileri tek tip düşünmeye ve hareket etmeye yönlendiren, ezberlenecek bilgiler sunan, estetik boyutları zayıf, birçok dönemden pek çok sanatçı ve yapıtın derlendiği, edebiyat tarihi niteliğinde kitaplardır. Bu sorunlar, değişik yayın evlerince yayımlanmış hemen her ders kitabı için geçerlidir. MEB'in belirlediği ölçütlere göre seçilen parçaların yanı sıra, kitap yazarlarınca yazılan bölümler de - Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi kapsamında ve bu eğitimin bir gereği olarak - yaratıcılık, sorun çözme ve eleştirel düşünme eğitimlerine olanak vermemektedir. Bu durum, yayın evleri farklı da olsa, kitapları benzer kılmaktadır. Oysaki Türk Dili ve Edebiyatı eğitiminin işlevsel olması, öğrencileri "soru sormaya, araştırma yapmaya, bilgiler arasında hatlar kurmaya, mantıklı ve dikkatli düşünmeye, ipuçlarını ve kanıtlan değerlendirmeye, nesnel kararlara ulaşmaya, satır aralarını okumaya, ön yargıdan uzak olmaya, seçenekleri düşünmeye ve incelemeye, ıraksak düşünmeye, birleşimler yapmaya, dili tüm olanakları ile kullanmaya" yönlendirmesiyle olanaklıdır. Tüm bunlar, eleştirel düşünme eğitimine de yer veren bir Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi ve bu eğitimin önemli bir boyutu olan Türk Dili ve Edebiyatı ders kitapları ile gerçekleşecektir.

Munzur, Fatma, (2 KEZ GİRİLMİŞ) Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitaplarında Eleştirel Düşünme Eğitimi Üzerine Bir Değerlendirme (Lise 1 ve 2 Örnekleri), Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1999, Yüksek Lisans.